Російська військова техніка в Херсонській області / скріншот

Окупований росіянами Херсон з 30 травня залишився без зв'язку, жителі міста не можуть зв'язатися з рідними і навіть викликати швидку допомогу. Окупанти при цьому намагаються зобразити, що Україна нібито кинула місцевих жителів.

Про це розповіла "Апострофу" кореспондент Яна Самко.

За її словами, з вечора 30 травня по місту почали їздити автомобілі з гучномовцем, де херсонцям говорили, що зв'язок відключила "київська влада".

Відео дня

"Власне, після цього почалася серія дуже потужних вибухів. Що саме, де і чи є постраждалі досі не відомо, бо місто взагалі без зв'язку. Все, що маємо на сьогодні - це якісь точки Wi-Fi від деяких місцевих провайдерів, які, напевно, все ж подають інтернет через Росію. Через ці точки, до яких ти приєднуєшся в соцмережі, такі як Фейсбук або Instagram, або на певні українські сайти можна зайти тільки через ВПН. Все інше не працює. Зв'язку немає ні в Херсоні, ні в інших містах", - пояснила кореспондент.

Для відновлення зв'язку російські окупанти пропонують херсонцям нові SIM-карти.

"Вони продають по п'ять стартових пакетів в одні руки, але необхідно надати свої паспортні дані. При цьому, як далі поповнити ці стартові пакети, ніхто не розуміє. На сьогоднішній день вони вважаються одноразовими. Знову ж таки, зв'язок з цих SIM-карт не працює. Працює тільки інтернет, але дуже слабо. Зазначається, що цей інтернет транслюється саме з Криму. Там і так погано з інтернетом, а його ще почали роздавати в Херсонську область", - розповідає кореспондент.

Частина населених пунктів області (Нова Каховка, Генічеськ, Скадовськ) зовсім залишаються без зв'язку.

"Що там відбувається, взагалі невідомо. Люди налякані, люди не розуміють, як їм жити без зв'язку, тому що навіть швидку допомогу не можна викликати. Коли нещодавно сталася в центрі міста аварія, - в цивільну машину врізалася "зетка", то швидку допомогу викликали, посилаючи людей на машині, щоб вони привезли працівників медичної допомоги. Ці хвилини завжди катастрофічно важливі. Вони, на жаль, можуть вплинути на цю ситуацію. Так ми живемо зараз: повністю без зв'язку, повністю без Інтернету, без можливості навіть дізнатися якісь актуальні новини. Все, що вдається, це якісь уривки. Передаються якісь записки, якісь певні повідомлення", - підкреслила кореспондент.

Вона розповіла, що росіяни як і раніше перешкоджають евакуації мирного населення, а також не дають завозити ліки, продукти харчування, паливо.

"З цим ситуація катастрофічна, адже те, що сьогодні є, - це те, що завозиться з Криму. Але за завищеними цінниками в два-три рази. На жаль, інших варіантів у людей на сьогоднішній день немає", - зазначила Самко.

З початку окупації міста там зросли ціни на багато товарів, деякі з них подорожчали в кілька разів.

"Яйця коштували 80-100 гривень. Борошно і цукор дуже дорого коштували. Зараз на крупу, борошно, яйця ціна дуже впала, тому що нікуди фермерам її реалізувати, крім вивезення в бік Криму, а вони до цього не прагнуть. Але на засоби гігієни, засоби побутової хімії дуже висока ціна тримається - десь у два-три рази подорожчало. Якщо засіб для миття посуду можна було купити за 30 гривень, то зараз це 90 гривень, як мінімум. Такі показники застосовуються майже на всі засоби першої необхідності. Така ж ситуація з ліками - вони стали дорожче в два-три-чотири рази. Попри те, що вони завозяться з Криму, ціна на них вище, ніж на решту від українського постачальника", - повідомила кореспондент.

Раніше УНІАН вже повідомляв, що мобільний зв'язок зник у Херсоні та області. Окупанти постійно маніпулюють і звинувачують ЗСУ і в тому, що пропадає зв'язок, і що відбуваються обстріли. Одночасно з цим окупант впроваджує російського оператора з кодом +7 і починає роздавати мобільні картки.