Окупанти примняять хімічну зброю до 10 разів на день / фоото Міноборони РФ / Facebook

Російські окупаційні війська все частіше застосовують хімічну зброю в Україні, що є порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія. Зокрема, росіяни скидають гранти з газом CS.

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що український Генеральний штаб повідомив, що російські війська використовували хімічну зброю 626 разів з початку повномасштабного вторгнення і принаймні 51 раз у 2024 році.

У Генштабі зазначили, що в даний час окупаційні війська застосовують хімічну зброю по українських позиціях до 10 разів на день і що російські війська зазвичай використовують безпілотники для скидання на українські позиції гранат К-51, наповнених дратівливим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил), який являє собою тип сльозогінного газу, використовуваного для придушення заворушень.

Відео дня

Українські військові розповіли, що 14 грудня 2023 року російські війська застосували проти українських позицій новий тип спеціальної газової гранати, що містить газ CS.  Російська 810-та морська піхотна бригада раніше, 22 грудня, визнала, що бригада навмисно застосовує хімічну зброю, скидаючи гранати К-51 з безпілотників на українські позиції в районі Кринки на східному березі Херсонської області.

Варто відзначити, що Росія є учасником Конвенції про заборону хімічної зброї, яка забороняє використання РХА в якості методу ведення війни.

Використання хімічної зброї Росією в Україні

Генштаб ЗСУ показав статистику хімічних атак РФ на кінець 2023 року. Зазначається, що країна-агресор застосувала 465 хімічних атак, з них 81 випадок лише за грудень 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: