Українським морякам надали статус УБД / фото УНІАН

22 українським морякам, яких восени 2019 року звільнено з російського полону, надано статус учасника бойових дій.

Як повідомили в Управлінні комунікацій та преси Міністерства оборони України, під керівництвом державного секретаря оборонного відомства (голови комісії Міноборони) Олександра Дубляна відбулося засідання комісії з питань розгляду матеріалів, пов’язаних із визначенням учасників бойових дій, та спірних питань щодо зарахування до вислуги років окремих періодів військової служби.

Читайте такожБойовики на Донбасі поранили трьох українських військових - штаб ООС

Відео дня

Так, комісія розглянула питання про надання статусу учасника бойових дій 22 військовослужбовцям Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які 25 листопада 2018 року у складі членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів були захоплені в полон російськими силовиками.

«Відповідно до пункту 22 частини першої статті 6 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», одноголосним рішенням комісії зазначеним військовослужбовцям Військово-Морських Сил Збройних Сил України надано статус учасника бойових дій», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожНа Донбасі отримав поранення один український військовий

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня 2019 року моряків повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

18 листопада РФ повернула Україні захоплені буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь». 20 листопада кораблі прибули в порт Очакова.

Командувач ВМС України адмірал Воронченко заявив, що росіяни «угробили» українські судна, зняли навіть «плафони, розетки й унітази».