Чи змінять заіхдні танки ситуацію на фронті? / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

На даний час йдеться про надання Україні міжнародними партнерами десь 300 танків, але поки що це теоретично.

Про це сказав військовий експерт Михайло Самусь в ефірі інформаційного телемарафону. "У нас ще є Challenger, нам іще обіцяють як написали - достатньо велику кількість Abrams одночасно - що це значить ми поки що не розуміємо – десь проходило 30-50. Плюс ще Т-72, які все ж таки модернізують зараз в Чехії. 300 вже набирається. Ну звісно, це поки що 300 теоретичні, які нам тільки пообіцяли. Будемо бачити, коли вони з’являться реально у військах. 100 танків – це бригада надсучасних танків", - зазначив він.

Самусь наголосив, що танки Challenger, Leopard, Abrams і навіть французькі Leclerc – це техніка "з вищого п’єдесталу танків" у світі. За його словами, маючи бригаду танків "Леопард-2", а особливо "Леопард-2А6" - передостанньої модифікації, але це дуже надсучасні танки з надзвичайними можливостями, - це серйозно покращує нашу ситуацію на полі бою.

Відео дня

"Танк - це все таки фортеця, яка може проривати фронт, яка дуже допомагає піхоті здійснювати проривну наступальну операцію, яку ми хочемо провести. В порівнянні з тими "м’ясними хвилями", що робить зараз Росія, у нас буде абсолютно інший підхід - використання надсучасної зброї. Це не просто залізяки, які є в Росії і вона достає з баз зберігання радянських, а це техніка з системою розвідки, управління, повна обізнаність екіпажу того, що відбувається на полі бою", - наголосив Самусь.

Також експерт зазначив, що без панування у повітрі дуже важко проводити будь-які наступальні операції. За його словами, в України є авіація, і Росія не досягла панування в повітрі. В той же час Самусь підкреслив, що надання Україні винищувачів F-16 серйозно посилить українські позиції на фронті.

При цьому він зазначив, що на сьогодні Нідерланди відверто кажуть, що можуть віддати Україні свої F-16, бо вони будуть переозброюватися на винищувачі F-35. "F-16 змінить картину бою - в повітрі це буде приблизно як HIMARS. У порівнянні з тими літаками, що є в Росії, F-16 - це іншого рівня машина, яка змінить наші можливості не тільки в протидії авіації противника, але і в підтримці наземних сил", - наголосив Самусь. Він додав, що інші країни також можуть надати Україні винищувачі.

Допомога Україні

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 січня, стало відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення про відправку в Україну танків Leopard 2.

Депутати Бундестагу у середу, 25 січня, розглянуть питання можливих поставок танків Leopard з Німеччини до України.

Раніше повідомлялось, що Нідерланди розглянуть можливість передачі Україні літаків винищувачів F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: