Блінкен вважає реальною нову провокацію РФ / фото REUTERS

У США допускають можливість провокації чи інциденту з боку Росії для виправдання власної військової агресії проти України.

Про це заявив державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен, передає "Голос Америки".

"Ніхто не здивується, якщо Росія влаштує провокацію або інцидент, а потім спробує використати це для виправдання військового втручання, сподіваючись, що до того часу, коли світ зрозуміє, що це було хитрощами, буде вже занадто пізно", - сказав він.

Відео дня

Чиновник додав, що вважає частиною "схеми" РФ публікацію списку своїх вимог та використання несприйняття їх іншою стороною, як виправдання для агресивних дій.

Читайте такожУ НАТО зробили жорстку заяву щодо компромісів з РФ та майбутнього членства України

"Але справа в тому, що Росія добре знає, що таке неприйнятні вимоги. Але є також області та питання, в яких ми можемо працювати. Ми можемо вести діалог і побачити, чи зможемо ми покращити загальну безпеку кожного", - заявив Блінкен.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ та США про "гарантії безпеки" та проект угоди про заходи із забезпечення безпеки Росії та держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до Альянсу, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військових баз на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни до НАТО.

У зв'язку з цим 10 січня дипломати США та Росії проведуть у Женеві переговори з питань безпеки з метою обговорення військової діяльності обох країн та зростання напруженості навколо України.

12 січня у Брюсселі відбудеться засідання Ради НАТО-Росія та 13 січня – засідання Постійної ради ОБСЄ, де обговорюватимуться відповідні питання.