Арестович розкрив перспективи "Мінська" / фото УНІАН, Брессонова Ані

Радник української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Арестович розповів, як може далі розвиватися "мінський процес" в умовах, коли багато політиків і експертів заявляють про його неефективність.

Про це він сказав в ефірі програми "Сьогодні ввечері" на телеканалі "Україна 24".

"По-перше, в змісті роботи ТКГ є два аспекти: стратегічний, про який каже президент, і тактичний – це конкретні питання безпеки, відкриття КПВВ, обмін полоненими, соціальні питання, виплата пенсій - вони вирішуються одночасно зі стратегічними. Не скажу, що ми в цьому аж надто ефективні, як ТКГ в цілому. Але ми розуміємо просту річ – альтернативи Мінським угодам при всіх дурощах при підписанні, маю на увазі "спочатку вибори, а потім кордон", інших пропозицій у світі немає. Зараз складаються певні альтернативи – план Кравчука, запропонований у листопаді, і кластери, які внесли разом Франція, Німеччина та Україна на розгляд Росії. Це, можна сказати, подальший розвиток "Мінська", - зазначив він.

Відео дня

Арестович також наголосив, що "колективний Захід поки не може зсунути Росію з їхніх позицій".

Читайте такожЗеленський висловився щодо "стіни" на Донбасі

"Росія не посувається. Зараз була зустріч Байдена і Путіна. Буде низка консультацій Зеленського з Меркель у липні. Інтенсивні консультації розпочалися між Єрмаком і Нуланд. Думаю, десь місяць-два піде на консультації. Думаю, десь у жовтні ми, по-перше, будемо мати іншу архітектуру безпеки у Східній Європі, а по-друге, спроби набуття нових рішень, які, можливо, у щось виллються. Думаю, це літо буде певною мірою вирішальним", - вважає радник української делегації в ТКГ.

Як повідомляв УНІАН, Україна заявляла, що ініціюватиме пошук нового майданчика для проведення переговорів у рамках ТКГ замість мінського.