Порт Новоросійська офіційно визнано небезпечним / фото ua.depositphotos.com

Україна оголосила зоною воєнної загрози акваторії шести російських портів на Чорному морі, що є фактично забороною на вхід туди для цивільних суден. Відповідне попередження опублікувала Держгідрографія України.

"Воєнна загроза. Акваторія внутрішнього та зовнішнього рейдів портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань", – йдеться у попередженні.

Саме попередження з’явилося ще у п'ятницю, 4 серпня, на підставі даних Військово-морських сил ЗСУ. Зазначається, що статус воєнної загрози у вказаній зоні діятиме до офіційного скасування.

Відео дня

Слід зазначити, що схожим попередження Росія закрила морську навігацію до морських портів України ще на початку повномасштабного вторгнення.

фото hydro.gov.ua

Атака на Новоросійськ

У ніч проти п’ятниці, 4 серпня, порт Новоросійська був атакований морськими дронами-камікадзе. Хоча один з них російським військовим вдалося знищити, інший дрон влучив у великий десантний корабель російського флоту "Оленегорский горняк", завдавши йому значних пошкоджень. В британській розвідці зазначили, що цей корабель був важливим для російської військової логістики, оскільки був задіяний у перевезеннях військовіх вантажів з РФ до Криму и українського Приазов'я.

Як пише видання Financial Times, ця атака стала першою серйозною загрозою для російського нафтового експорту від початку війни. Проте західним партнерам України це навряд чи сподобається.

Вас також можуть зацікавити новини: