Російським окупантам вдалося захопити Херсон / скріншот

Україна виграла першу фазу війни з Росією попри допущені "трагічні помилки".

Таку думку висловив громадський активіст і волонтер Юрій Касьянов, пише "Обозреватель".

Такими помилками він називає ситуацію на адмінкордоні з окупованим Кримом і в Чорнобильській зоні в перші дні повномасштабного вторгнення.

Відео дня

"Наприклад, на Чонгарі допустили прохід російських військ. Там вузьке місце, можна було обороняти континентальну частину України дуже довго, практично нескінченно. Тоді б не сталася трагедія в Маріуполі, коли наші люди виявилися відрізаними від усієї України і зараз люто чинять опір. Були й інші трагічні помилки. Ми пустили ворога через Чорнобильську зону, хоча там теж одна дорога і можна було розгромити всі колони, не пустити їх під Київ. Не було вчасно проведено розгортання військ. Наші великі начальники заспокоювали себе, що війни не буде, але вона трапилася", - каже волонтер.

Перемога в першій фазі війни стала можлива завдяки героїзму українських солдатів і офіцерів, вважає Касьянов. Ворог, нагадує він, не зумів домогтися нічого з того, що хотів.

"Він не зміг взяти Київ, не зміг зробити коридор до Придністров'я і взяти Одесу. Він не зміг навіть захопити Донбас, хоча йому здавалося, що це найпростіше, що достатньо ввести туди регулярні частини Російської Федерації, що питання декількох днів і Донбас вже їх. Але не вдалося. Більшою мірою завдяки героїзму українських військових", - сказав активіст.

Він прогнозує, що Україна виграє війну з Росією, вийде на держкордон з нею, а "за необхідності - і перейде його".

"Зараз вже ніхто не церемониться з ворогом. Якщо треба, будемо бити ворога на його території", - підкреслив Касьянов.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія готується до ведення довготривалої війни.

Як повідомляв УНІАН, заступник генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Мірча Джоане переконаний, що Україна може виграти війну проти Росії завдяки мужності українського народу та армії й допомозі Заходу.

Міноборони та МВС констатували початок третьої вирішальної фази війни. За словами Олексія Резнікова, наступні тижні ЗСУ повинні покладатися на власні сили, поки поставлене Заходом важке озброєння зрівняє на фронті сили.