В Україні зріс попит на зброю / Фото УНІАН, Андрій Агєєв

В Україні з початку року різко зросли продажі зброї та спорядження на тлі повідомлень про загрозу російського вторгнення.

Про це неофіційно говорять в збройових магазинах, пише "Телеграф". Оскільки прямо про зростання продажів продавці не кажуть, журналісти зробили висновок про ажіотаж по великій кількості покупок супутніх товарів.

"Попит на чохли для зброї за останні місяці виріс у кілька разів", - розповів власник фірми з виробництва чохлів Володимир Шаптала, додавши, що далеко не всі складають свої "стволи" в чохли. 

Відео дня

В одному зі збройових магазинів журналістам сказали, що вибір зброї для самозахисту на випадок вторгнення РФ - невеликий. Як варіанти там запропонували пневматичні пістолети й гвинтівки, газовий балончик або пістолет, а також револьвер під патрон Флобера. Для цих товарів не потрібне спеціальне оформлення, оскільки вони не вважаються зброєю.

За словами діючого бійця Сил спецоперацій, ветерана війни на Донбасі, який дав анонімний коментар ЗМІ, існує двоїсте ставлення до ідеї захищатися від Росії за допомогою цивільної зброї.

"Війна йде вже 8 років і людина, яка по-справжньому хотіла битися, давно вже на фронті. Так що ті, хто тепер "отямився" і кинувся в магазин купувати якусь зброю, представляється мені дивною людиною. Якщо він патріот, необхідно було записуватися в ЗСУ, де якраз і вчать воювати, забезпечують нормальним озброєнням. Без специфічних військових знань, нормальної зброї і бойового злагодження такі добровольці на війні - просто натовп, а що гірше того – натовп кандидатів у вантаж "200", - говорить співрозмовник видання.

При цьому він визнав, що якщо такий "доброволець" зуміє поранити або вбити хоча б одного окупанта, це принесе користь ЗСУ.

"Безглуздо з купленою в магазині зброєю намагатися протистояти армії в полі з її авіацією, артилерією, танками. Принести користь такі загони можуть в міських боях, де дистанція бойового зіткнення куди нижче. Але і тут з умовно "цивільної" зброї будуть корисні лише окремі зразки", - говорить спецназівець.

Раніше в МВС закликали українців вступати в загони територіальної оборони.

За даними Міноборони, Росія зосередила біля України понад 100 тисяч військових. Захід побоюється, що ці війська РФ спробує залучити до повномасштабного наступу на Україну вже взимку.

Серед найбільш ймовірних дат вторгнення РФ в Україну Західні чиновники та ЗМІ називали 15 і 16 лютого.