Юрій Федоренко розповів про роботу пілотів БПЛА / колаж УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, скріншот

Найкращі пілоти дронів виходять із колишніх штурмовиків та піхотинців. Про це  заявив командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес", що воює в складі 92-ої окремої штурмової бригади ім. кошового отамана Івана Сірка, – Юрій Федоренко. 

"Мені перевели хлопця з піхотного підрозділу. Його попередній командир сказав: "Він півтора року ходив на штурми. Але зараз щось змінилося, і він – взагалі некерований". Я цього бійця покликав до себе, кажу: "Що відбувається?". З'ясувалося, що в нього декілька разів змінився колектив, і в якийсь момент цей колектив перестав відповідати морально-діловим якостям і мотивації, які були важливі для цього хлопця. Зараз він у нас – один з топових пілотів. Скажу більше: на мою думку, найкращі пілоти виходять з ексштурмовиків і експіхотинців. Вони дуже добре усвідомлюють ризики, ціну життя і важливість безпілотників як засобу розвідки і враження цілей", – розповів він в інтервʼю "Українській правді". 

Він зазначив, що бійців до батальйону підбирають за двома принципами: дисципліна та мотивація. За його словами, за час виконнання бойових завдань пішли лише дві людини, але на підвищення, "бо люди мегапотужні, і в інших структурних підрозділах вони можуть зробити для боєздатності держави більше".

Відео дня

Федоренко зауважив, що служать в підрозділі люди різних професій, різного соціального рівня.

"У кожного – своя мотивація. Але їх достатньо багато, і це сильно надихає. Загалом у плані добору людей я максимально приємно здивований: у нас надзвичайно багато заявок!" – зауважив він. 

На думку Федоренка, в Україні є проблема з інформаційними кампаніями, які стосуються війни. Є багато повідомлень про те, що "непідготовлених, незабезпечених кидають вперед". Проте такі випадки поодинокі та стаються через недбалість посадових осіб.

"Але зазвичай так чи інакше людей намагаються навчити по максимуму, щоб вони могли бути ефективні на цій війні. Ніхто не зацікавлений мати на передньому краю непідготовлений особовий склад", – пояснив він.

При цьому командир наголосив, що страх на війні – це абсолютно нормальне явище. 

"Так, і мені бувало страшно неодноразово! Це – абсолютно нормальне явище. Але для командира важливо не показувати того, що тобі страшно, щоб це не передавалось особовому складу", – резюмував Федоренко. 

Війна в Україні: важливі новини

Протягом доби, 15 лютого, на передовій відбулося 51 бойове зіткнення із ворогом – противник атакує на різних напрямках. За даними Генштабу, тільки в районі Авдіївки відбили 14 атак з боку окупантів. 

Ситуація в Авдіївці зараз дуже критична. У Білому домі вже говорять про ризик втрати міста. За словами координатора Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джона Кірбі, причина ситуації, що склалася, полягає в нестачі боєприпасів у ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: