Володимир Путін мовчав у річницю російського вторгнення в Україну / фото REUTERS

У Кремлі не коментували першу річницю повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого, імовірно, через те, що Росія не змогла досягти жодної із заявлених цілей і не мала значних територіальних здобутків з липня 2022 року.

Про це повідомляється у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Експерти звернули увагу, що російський диктатор Володимир Путін і його посіпаки з адміністрації не робили жодних заяв щодо річниці, хоча протягом останніх трьох днів глава Кремля мав численні публічні виступи.

Аналітики вказують, що провокаційні заяви в річницю вторгнення вкотре зробив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

Відео дня

Він нафантазував, що Росія виграє війну, і повторив, що для неї життєво важливо досягти своїх цілей і "відсунути кордони, які загрожують [Росії], наскільки це можливо, навіть якщо це кордони Польщі".

"Раніше ISW оцінювало, що Кремль використовував Медведєва для підтримки інформаційних кампаній, націлених на військову підтримку України Заходом, і для відволікання уваги від військових невдач Росії", - зазначається в звіті.

Натомість російський терорист і військовий злочинець Ігор Гіркін розкритикував заяви Медведєва, назвавши їх маячнею, і намагався применшити значення військових невдач для Росії. Він зазначив, що дуже важко перемогти державу, яка отримує зовнішню підтримку, за допомогою невмотивованих сил Росії, відсутності громадянського суспільства та сильного промивання мізків.

Аналитики ISW зазначають, що подібні заяви російських представників можуть свчдити про те, що Путін намагатиметься представити катастрофічні військові невдачі Росії як необхідний досвід, який вона використовуватиме для підготовки до "майбутньої агресії НАТО проти РФ".

Річниця вторгнення Російської федерації в Україні

Як повідомляв УНІАН, 24 лютого минув рівно рік з моменту, коли Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Протягом цього року Росія втратила вбитими майже 147 тисяч своїх солдатів, понад 3300 танків, 6600 інших бронемашин, велику кількість іншої військової техніки.

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні з нагоди трагічної річниці висловив переконання, що 2023 рік буде роком перемоги над агресором. "24 лютого мільйони з нас зробили вибір: не білий прапор, а синьо-жовтий. Не втеча, а зустріч. Зустріч ворога. Опір і боротьба", - підкреслив президент.

Увечері, в цей день, на прес-конференції, Зеленський заявив, що Україна здатна перемогти у російсько-українській війні в 2023 році, попри прагнення агресора досягти хоча б якихось результатів на полі бою. Він також зазначив, що жодна країна в світі не може протистояти російській агресії самостійно, без підтримки партнерів.

Зеленський також назвав, за яких умов Україна може сказати Росії, в якому форматі "будемо дипломатично ставити крапку". За його словами, Росія має вийти з території України, припинити завдавати ударів по її території та вбивати цивільне населення.

Вас також можуть зацікавити новини: