У РНБО прокоментували "найбільш правдоподібні" версії щодо причин вибухів, озвучені РФ  / фото - соцмережі

Російські версії вибухів в Криму є медійним прикриттям небоєздатності підрозділів ЗС РФ на півострові.

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО України.

ЦПД зазначає, що після серії вибухів в окупованому Криму роспропаганда озвучила кілька "найбільш правдоподібних" версій щодо причин вибухів.

Відео дня

Так, версія вибухів у Новофедорівці – порушення правил пожежної безпеки. За даними МО РФ, на аеродромі "Саки" здетонували авіаційні боєприпаси, однак вибухи не пошкодили авіатехніку. Водночас жодні докази не вказують на умисний підрив боєприпасів.

У Азовському версія вибухів – диверсія. В МО РФ заявили, що внаслідок диверсії пошкоджено військовий склад поблизу м. Джанкой, пошкоджено ЛЕП, електростанцію, залізницю та житлові будинки.

Щодо Гвардійського, то росіяни заявили, що "вибухів не було", а "хлопки" жодного відношення до військової авіабази не мають, постраждалих немає.

"Абсурдність версій щодо вибухів у Криму, висунутих роспропагандистами, є нічим іншим, як медійним прикриттям майже повної небоєздатності підрозділів ЗС РФ, що дислокуються в Криму", – заявили у ЦПД.

Вибухи в окупованому Криму 16 серпня: що відомо

У вівторок вранці окупаційна влада Криму повідомила про пожежу на електростанції в Джанкойському районі. Пізніше стало відомо, що загоряння сталося в російській військовій частині в Азовському.  

Кремлівські пропагандисти додали, що внаслідок події пошкоджена також залізниця.

The New York Times з посиланням високопоставленого чиновника з України пише, що до вибухів у Джанкої причетний Елітний український підрозділ.

Вибухи були чутні і на авіабазі окупантів у селищі Гвардійське (Сімферопольський район). Очевидці, яких цитували росЗМІ, бачили чорний дим, що піднімався.