Експерти пояснили, чому цей об'єкт зв'язку такий важливий/ Колаж УНІАН, фото Кримський вітер, скріншот

Збройні Сили України в ніч на 23 травня завдали чергового далекобійного удару по окупантах у Криму з використанням балістичних ракет ATACMS.

Як зазначають експерти Defence Express, ціллю ударів став вузол зв'язку російських окупантів між Алуштою та Сатерою. У більшості джерел цей об'єкт вказується, як пункт дальнього космічного зв'язку, який був побудований "ОКБ МЭИ" ще у 60-х роках з метою забезпечення зв'язку із космічними апаратами, що виконували місії на Місяць, Венеру та Марс.

Крім того, він також вказується, як "алуштинський філіал "ОКБ МЭИ", тобто частина цього конструкторського бюро, яке займається системами космічного зв'язку із самого початку космічної ери.

Відео дня

Зазначається, що після окупації Криму цей об'єкт викликав більшу цікавість російських військових у порівнянні із центром космічного зв'язку "Школьное" під Сімферополем, який захопив "Роскосмос". Згодом антена під Алуштою була модернізована й активно використовувалась. Також місцеві жителі жалілись на посилення військової охорони та встановлення додаткових парканів, які перешкоджали доступу до моря.

"На основі цього можливо зробити вкрай обережне припущення, що мова йде про доволі специфічний об'єкт військового призначення. Але головним у цьому залишається питання сенсу для України такого удару. При цьому з витратою ракет, кількість яких гарантує не просто його ураження, а знищення, чи, як мінімум, виведення з ладу на дуже довго", - пише Defence.

Як вважають експерти, мова може йти про фактичну участь України у "зоряних війнах", бо зараз РФ, як офіційно говорять у Вашингтоні, активно готується до розгортання орбітальної протисупутникової зброї. І в цих умовах удари по засобах космічного зв'язку можуть мати доволі важливий сенс.

"Хоча зрештою можливо знайти й більш банальне пояснення. Бо такі об'єкти на курортному південному березі Криму завжди були дуже цікаві російському генералітету, який приїздив туди під виглядом відряджень - на безкоштовний відпочинок", - зазначається в аналізі.

Удар ЗСУ по Криму - що відомо

У незаконно окупованому Росією Криму сьогодні вночі зазнали ракетного обстрілу Сімферопольський район і місто Алушта. У РФ заявляють, що над Кримом було збито три ракети ATACMS.

Водночас тг-канал  "Кримський вітер" повідомив, що щонайменше 6 балістичних ракет ATACMS влучили у вузол зв'язку радіолокаційних і протиповітряних сил РФ.

"На тому місці стоїть радіоантена станції космічного спостереження і кілька будівель об'єкта. Саме по них і було завдано удару, де в той момент перебували високопоставлені військовослужбовці ЗС РФ", - йдеться у повідомленні. 

Вас також можуть зацікавити новини: