Мобілізація йде погано, але це не виправдання для Авдіївки, заявив нардеп Роман Костенко / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Telegram-канал Ганна Маляр

Мобілізація в Україні йде погано, це факт, однак це не виправдання для Авдіївки. Про це заявив секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV.

Його ведуча Власта Назур пригадала своє нещодавнє спілкування з колишнім заступником начальника Генштабу Ігорем Романенко, який вважав, що сьогоднішня ситуація з Авдіївкою - це результат провальної мобілізації, але нардеп з такою думкою не погодився. 

"Я не думаю, що це є основним. Те, що мобілізація йде погано, це факт, ми про це вже неодноразово говорили. Те, що є проблеми, те, що завалили роботу ТЦК, це також є проблема. Але чи є це прямим наслідком того, що в Авдіївці сталося? Ні. Тому що туди кидали достатньо резервів. Там була і 110-та [бригада], там була і 3-я штурмова, і інші підрозділи",  - акцентував Костенко.

Відео дня

За його словами, "зерно зла" криється в іншому: Росії вдалося створити на Авдіївському напрямку чисельну перевагу в армії, зброї та авіації. "Використав (ворог - УНІАН) свою авіацію досить успішно, вибив нас", - констатував нардеп.

Водночас він заявив, що для асиметричної війни з РФ, Україна має зосередитися на мобілізації молоді. І не просто на "голій мобілізації", а на мотивації, щоб в українців було бажання йти на війну. "Я кажу про те, що кожен солдат для нас важливий. Але саме для асиметричної війни, для технологічної, краще підходять молоді", - уточнив він. 

Найкраще тут спрацює точковий підхід до мобілізації, вважає Костенко. На його думку, ефективність такого підходу і те, хто саме потрібен в армії, чудово розуміють ті, хто вже зараз воює. 

Україна не може мобілізувати 500−700 тисяч українців, а потім не знати, що з ними там робити, наголосив він.

Костенко вважає - що Авдіївку могли б врятувати F-16

Костенко під час спілкування з Властою Назур також уточнив, що Україна могла б захистити Авдіївку, якби мала на озброєнні винищувачі F-16. Відсутність сучасної авіації не дозволяє досягти паритету у небі.

Саме це зіграло ключову роль на Авдіївському напрямку: там ЗСУ навіть не мають змоги вчасно фіксувати літаки РФ радарами, пояснив він.

Вас також можуть зацікавити новини: