Олександр Чайко керував захопленням Києва / скріншот

У Мережі оприлюднили дані генерал-полковника армії РФ Олександра Чайка, який керував захопленням Києва. Він командує угрупованням"Схід".

Про це повідомляє war-info.

Зазначається, що з лютого по квітень Чайко керував захопленням Києва із західного напрямку.

Відео дня

"Військовослужбовці підрозділів Збройних сил і військ Національної гвардії Росії зі складу угруповання причетні до військових злочинів проти мирного населення в Київській області" - йдеться в повідомленні.

Відомо, що він очолював групу російських військ в Сирії як начальник штабу – першого заступника командувача у 2015 році та двічі як командувач угруповання у 2019-2020 та 2021 роках. Крім того, за вбивства мирних жителів Сирії у 2020 році його нагородили званням героя Росії, а у 2021 році по поверненню з Сирії отримав звання генерал-полковник.

Чайко одружений та живе в Хабаровську. Його син Юрій - курсант ЗС РФ. А ось його батько в 1989 -1996 роках був начальником Таманської дивізії.

24 березня Міноборони РФ опублікувало відео візиту Чайка нібито на передову в Київській області. Він прилетів на вертольоті для вручення бойових нагород "військовослужбовцям, які відзначилися під час проведення спеціальної військової операції" на "найбільш важливому напрямку – Київському". Журналістам вдалося з'ясувати, що відео зняли на території Катюжанської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області.

фото Міноборони РФ

Як раніше повідомляв УНІАН, вранці 24 лютого Росія почала повномасштабну війну проти України. Спочатку противник бомбив військові об'єкти, а потім атакував мирне населення, зокрема, Київську область. Частина населених пунктів виявилася тимчасово окупована російськими військами, в тому числі і Буча.

На початку квітня стало відомо, що Київську область, в тому числі і Бучу звільнили від ворога. У місті виявили братські могили, в яких знаходилися сотні місцевих жителів. При цьому на тілах убитих знайшли ознаки насильницької смерті. Крім того, на вулицях Бучі лежали трупи розстріляних жителів, в тому числі і жінок. Багато загиблих намагалися спалити. 

Пізніше дослідники Molfar встановили особи деяких російських військових, які причетні до звірств у Бучі Київської області. Більшість вбивць і катів з 64-ї окремої мотострілецької бригади та інших з'єднань з Хабаровського краю.

Вас також можуть зацікавити новини: