Експерт розповів про пріоритети окупантів / фото wikimedia.org

Після Часового Яру, за планом окупантів друге місце за пріоритетом наступальних дій посідає Куп'янськ.

Як повідомив військовий оглядач Олександр Коваленко, у цій зоні діє угруповання військ (УВ) "Захід", яке за минулий місяць серйозно реорганізувалося і посилилося, а саме:

  • Особовий склад - 81 тис. тіл (місяць тому було 58 тис. тіл);
  • Танки - 1 100 (понад 750);
  • ББМ - близько 1 900 (1 250);
  • Ствольна артилерія - понад 800 (700);
  • РСЗВ - близько 300 (210).

Аналітик відзначив суттєвий приріст протягом місяця, що може свідчити про розв'язання проблеми в окупантів із поповненням людського ресурсу та техніки. Однак насправді це не так, "оскільки насичення УВ "Захід" відбувається за рахунок поповнення ресурсом з інших груп військ, зокрема, "Центр" і "Південь"".

Відео дня

"Таке збільшення УВ "Захід" може свідчити про підготовку окупантів до наступальної операції на Куп'янськ і це правильно. Росіяни готуються в другій половині 2024 року каталізувати наступ на Куп'янськ. Але є нюанс. Того ресурсу, що в них є, їм недостатньо для того, щоб наступальна операція відбулася швидко, якісно і без критичних втрат, які змушують послаблювати інші напрямки", - пояснив ситуацію Коваленко.

Штатна комплектація ГВ "Захід":

  • Танки - 1 100 (100% комплектації);
  • ББМ - 1 900 замість 3 300 або 57% від комплектації;
  • Ствольна артилерія - понад 800 замість 1 200 або 67%;
  • РСЗВ - близько 300 замість 1 200 або 25%.

Аналітик зазначив, що це найкращий показник комплектації в окупантів по всій зоні бойових дій. "Але є ще один нюанс. Ця група зараз відповідає за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км", - вказав на деталь Коваленко.

"Річ у тім, що сам факт реорганізації УВ "Захід" і поступальне її насичення може свідчити про те, що до другої половини 2024 року вона перевищить показник 100 тис. і навіть може бути сумарно доведена до більш ніж 120 тис. В в цьому й полягає основна загроза для напрямку", - підкреслив експерт.

Він припустив, що на Куп'янськ можуть зосередити кількісно такий самий ресурс, як і на Авдіївку, з аналогічними резервами, а на решті протяжності осі використати надлишкову масу.

Бої за Часів Яр: новини

8 березня начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади ЗСУ Олег Калашников зазначив, що взяти місто Часів Яр російські окупанти спроможності не мають, проте постійно намагаються штурмувати. Особливо активно противник намагається штурмувати саме напрямок Часового Яру - це Богданівка, Іванівське. Також ворог не забуває про Кліщіївку та Андріївку, на які активно намагається наступати.

Вас також можуть зацікавити новини: