Чи є ймовірність окупація всієї Луганщини / фото telegraf.com.ua

Після відступу Збройних сил України з Сєвєродонецька і переходу міста під повний контроль російських окупантів, з опорних пунктів Луганської області залишилося тільки одне місто Лисичанськ, більше там зачепитися нема за що.

Військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю "ОстроВу" зазначив, що не виключає того, що росіяни зможуть окупувати всю Луганську область.

"Я не виключаю того, що росіяни зможуть окупувати всю Луганську область. З опорних пунктів там залишилося тільки одне місто Лисичанськ, більше зачепитися нема за що. Що ж стосується Донецької області, то я глибоко сумніваюся, що росіяни зможуть її захопити в адміністративних межах. Можливе захоплення Луганської області - це останній ривок російської армії в спробах проведення наступальних дій", - вважає експерт.

Відео дня

За його словами, утримати цей шматочок Луганської області з точки зору військової кампанії - не так принципово, але з точки зору політики – бажано було б утримати Лисичанськ під контролем ЗСУ.

"Але от чи буде це доцільно - питання, адже ми рахуємося з втратами, ми бережемо армію. Ми могли б стояти там, як у 1941 році, але тоді була б божевільна ціна. Якщо ми зараз не збережемо армію, то вже нічого не звільнимо. А зберігши армію, у нас буде можливість провести контрнаступ. Не сьогодні, то завтра. Зброя йде, армія переозброюється, і наші шанси на контрнаступальну операцію потроху зростають", - говорить Жданов.

Разом з тим, за його словами, в Донецькій області ситуація більш стабільна, ніж в Луганській.

"Там у росіян з просуванням дуже погано. Частина Донецької області досі тримається на позиціях лінії розмежування за Мінськими домовленостями – росіяни там не просунулися ні на міліметр. З боку півночі (Ізюму) вони намагаються наступати, але і там немає успіхів. Ми стоїмо там твердо в обороні, утримуємо рубежі і потихеньку перемелюємо Збройні Сили Росії", - говорить Жданов.

Він зазначив, що якщо російським військам вдасться захопити всю територію Луганської області, то всі сили, що залишилися, будуть перекинуті в Донецьку.

"Але я б звернув увагу на одну особливість: не всі ті сили, а те, що від них залишиться. Можливо, вони спробують кинути залишки сил на Донецьку область, Але я думаю, що на той момент у них нічого буде кидати. Їм потрібна оперативна пауза для створення нових резервів. Їм нічим воювати на сьогодні. Дай Боже їм оборону утримати. Як тільки вони зупиняться, ми почнемо контрнаступальні дії. Це останній подих, який вони зібрали навколо Сєвєродонецька та Лисичанська, а що далі? Саме тому сьогодні з усіх щілин полізли лобісти РФ, які розповідають про готовність російської сторони до переговорів", - стверджує експерт.

Ситуація в Луганській області

24 червня 2022 року влада Сєвєродонецька заявила, що на вихід ЗСУ з міста потрібен час, а відступу з Лисичанська не буде.

Відомо, що російські війська за підтримки авіації наступають в усіх напрямках в районі Сєвєродонецька та Лисичанська.

25 червня Інститут вивчення війни повідомляв про те, що російські окупанти спробують оточити Лисичанськ.

Вас також можуть зацікавити новини: