Дрони та дроноводи несуть окупантам смерть з неба / колаж УНІАН, фото facebook.com/CentromegaNGU

На відбиття російського вторгнення в північну частину Харківщини ЗСУ терміново перекинули додаткові резерви. Серед інших на захист другого найбільшого міста України було кинуто спецпідрозділ Нацгвардії "Гострі картузи", який спеціалізується на безпілотній авіації. Корреспондент британського The Times провів день на передовій з українськими бійцями і розповів про побачене.

Через селище Липці іде пряма дорога на Харків. Саме цю ділянку разом з іншими підрозділами боронять "Гострі картузи". Село вже розбите російською артилерією та бомбами, в ньому не лишилося жодного вцілілого будинку.

"Пролітаючи" село на пікапах, "Гострі картузи" прибувають на приховану позицію, звідки вони вестимуть свій бій із загарбниками. Головна зброя цього спецпідрозділу – безпілотники. Розвідувальні, камікадзе, зі скидами.

Відео дня

Щойно прибувши на позицію, дроноводи почули строкіт автоматів неподалік. Швидко піднявши в небо безпілотники, "Гострі картузи" знайшли місце бою: троє українських солдатів, стоячи на колінах у траві вели бій із взводом російських солдатів. Дроноводи одразу кинулися на допомогу своїм.

"Перша граната, яку вони кинули, легко поранила одного росіянина, а інші кинулися в укриття, зриваючи їхній штурм позицій української піхоти. Це початок цілоденної гри в хованки, ставкою в якій є життя і смерть. Лаконічні команди викрикуються перед кожним запуском безпілотника. Промахи проклинають, влучання відзначають ударами кулаків, "п’ятірками" та компліментами", – пише корреспондент The Times.

Один російський солдат намагається втекти, кидаючи на бігу спочатку свій рюкзак, а потім шолом. Дрони "Картузів" переслідують його більше кілометра до яру, там окупант втомлюється і намагається сховатися в гаю, де вже сидять інші росіяни. Українці бомблять їх доти, доки там вже ніхто не може зрушити з місця.

"Ще одного чоловіка на відкритому повітрі зафіксував FPV-дрон, який начисто відірвав йому голову. Немає співчуття до солдатів, які вторглися на їхню землю, лише ненависть", – пише The Times.

Ліквідація кожного загарбника записується на відео, а потім перетворюється на маркетинговий контент для волонтерських зборів на нові дрони. Відео з поля бою передаються через супутниковий зв’язок Starlink в командний центр і розміщуються на каналі команди в Telegram майже в реальному часі.

"Щойно російська штурмова група чисельністю 20 осіб намагалася підійти ближче до Харкова. Там їх зустріла наша піхота, почалася перестрілка. Тепер вони лежать там у полі й помирають. Піхота прекрасна! Вони стріляли у відповідь! Вони добре тримали лінію! Але в основному російську штурмову групу знищили саме безпілотниками", – розповідається у черговому відео для Телеграм-каналу.

За підрахунками британського кореспондента, за один бойовий вихід "Гострі картузи" вбили або тяжко поранили близько 40 російських солдатів. Проте все більше росіян продовжують прибувати, проповзаючи вперед повз своїх мертвих товаришів. Україна досі утримує Липці, але битва за Харків тільки починається, зазначає The Times.

Битва за Харків: останні новини

Як писав УНІАН, ЗСУ відбили частину позицій, раніше захоплених росіянами на Харківщині. За словами речника групи військ "Хортиця" Назара Волошина, наразі українські захисники змогли стабілізувати ситуацію.

Також ми розповідали, що російські окупанти зосередились на захопленні Вовчанська, оскільки це дозволить їм отримати тактичну перевагу для подальшого наступу у Харківській області.

Вас також можуть зацікавити новини: