Якщо ми утримаємо хоча б один населений пункт Луганської області, тоді ми утримаємо і Донецьку / фото Міністерство оборони України

В української армії є шанс не допустити захоплення російськими окупантами всієї території Луганської та Донецької областей.

Таку думку український військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов висловив у інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Якщо ми утримаємо хоча б один населений пункт Луганської області, тоді ми утримаємо і Донецьку. На цьому наступальну операцію РФ можна буде вважати закінченою. У нас в принципі є шанс їх утримати. Питання впирається в поставки озброєння", – сказав Жданов. 

За його словами, без захоплення всієї Луганської області у путінської армії не буде можливості з півночі зайти в Донецьку область. Наразі у ЗСУ вже є певні успіхи в районі Сєвєродонецька Луганської області. 

"Подивіться, як за поточний тиждень ми різко змінили ситуацію навколо Сєвєродонецька. Ще пару днів тому у нас був настрій, що ми, швидше за все, будемо виходити з Сєвєродонецька і будемо перетворювати Лисичанськ на форпост. Підійшла Західна артилерія - ми отримали перевагу в дальності, отримали перевагу в точності і в вогневої потужності. До речі, 155-мм снаряд на 30% потужніший, ніж снаряд [калібру] 152 мм, за наявністю вибухової речовини. І як різко змінилася ситуація! Сьогодні вона критична, але вона не катастрофічна", – сказав Жданов.

Експерт зазначає, що завдяки діям біля Сєвєродонецька ЗСУ вдалося фактично зупинити наступ російських окупантів за всіма іншими напрямками.

Він прогнозує, що як тільки на фронт потраплять американські високомобільні артилерійські реактивні системи HIMARS, ситуація на Донбасі ще більше зміниться. 

"Якщо найближчим часом сюди підійдуть хоча б чотири пускові установки HIMARS, тоді ситуація буде виглядати для нас ще краще. Ми отримаємо засіб вогневого впливу на найближчий тил противника, до 50 км в глибину противника зможемо сміливо наносити вогневі удари", – говорить Жданов.

Разом з тим, за словами експерта, головне завдання ЗСУ - завершити оборонну операцію.

"Якщо ми їх (Сєвєродонецьк, Лисичанськ та підконтрольні зараз Україні території Донецької області - УНІАН) зараз відстоїмо, треба вкопуватися в землю і тримати оборону до приходу необхідної кількості озброєння. Це єдиний вихід", - пояснив він.

Жданов підкреслив, що почати контрнаступ ЗСУ зможуть тільки після отримання необхідного західного озброєння.

Нагадаємо, за словами керівника Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерала армії Миколи Маломужа, Збройні Сили України на сьогодні на всіх напрямках діють дуже правильно. Проте в міру надходження західної зброї вони зможуть просуватися ще активніше і вести не тактичний, а стратегічний наступ, в тому числі і в Херсонський і Запорізькій областях.

Вас також можуть зацікавити новини: