Ракетная система M270 / US Army

Велика Британія посилить Збройні Сили України ракетною системою M270, про це офіційно повідомив прем'єр-міністр країни Борис Джонсон. І хоча точна кількість систем не розкривається, але за даними деяких британських ЗМІ мова йде лише про три одиниці.

Важливо, що ця заява пролунала майже одразу після повідомлення з Білого Дому про передачу Україні ракетних комплексів HIMARS. Бо справа в тому, що це ракетні системи одного сімейства, які використовують однакові боєприпаси.

Особливості M270

І якщо бути справедливим, то вся історія цього сімейства озброєння бере свій початок саме з M270 MLRS, яка була розроблена у 70-х роках. Тоді Пентагон дуже уважно придивився до досвіду Війні Судного дня, коли реактивними системами залпового вогню доволі ефективно знищували зенітні ракетні комплекси та вели контрбатарейного вогню.

Більше того, створення M270 стало міжнаціональним проектом НАТО та велось спільно США, Великобританією, Німеччиною, Францією та Італією. Тобто вся система M270 була створена для протистояння армії СРСР.

А концепція практичного застосування зводилась до принципу "бий-тікай", коли пускові виходять на позицію відстрілюються, переміщуються, перезаряджаються і їдуть на нову позицію і так по колу. Саме для забезпечення тактичної мобільності перевагу було надано гусеничному шасі, а для уніфікації та прискорення розробки взяли платформу БМП Bradley.

Ракетная система M270 / US Army

Також з метою пришвидшення перезаряджання була застосована доволі цікава система, коли одразу заряджається весь "пакет" з шести ракет за допомогою вбудованої у саму пускову системи лебідок. Це дозволяє перезаряджати установку за лічені хвилини, в той час, коли радянські системи потребують вкрай довгого заряджання кожного снаряду окремо. Варто зазначити, що M270 вміщує два таких пакети, що дає сумарний залп у 12 ракет.

Також за час існування M270 з’явились і модернізації цієї системи, включно із національними проектами. Зокрема у Великобританії стоїть на озброєнні версія M270B1, яка включає покращену систему керування вогнем, а також додаткове бронювання від фугасів.

Своєю чергою американський HIMARS є фактично подальшим розвитком цієї ж системи. Коли для підвищення оперативної мобільності половину пускової від M270 поставили на колісне шасі. Тобто всі відмінності між M270 та HIMARS це лише кількість ракет в одному залпі, 12 проти 6, а також шасі - гусеничне проти колісного.      

Ракетная система M270 / US Army

Можливості M270 

Британська M270B1 може використовувати будь-які боєприпаси для M270 або HIMARS. Включно з балістичними ракетами ATACMS, щоправда, про їх передачу мова не йде. А, як повідомив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, Лондон готовий постачати високоточні снаряди M31A1 у великій кількості.

M31A1 оснащений 90-кг фугасною бойовою частиною, яка містить 160 тисяч уражаючих елементів з вольфраму. Цей заряд може підриватися або над ціллю, або при контакті з землю, або після пробиття перешкоди. А доведена точність, яка забезпечується супутниковою та інерціальною системами наведення, становить близько 3 метрів.

Щодо дальності стрільби то більшість американських специфікацій вказують цей параметр на рівні 70 км. Хоча у повідомленні британського уряду вказано "до 80 км". А Німеччина для своїх M270, які носять у Бундесвері назву MARS II, але використовують аналогічні ракети, вказує максимальну дальність у 84 км.

Характеристики M270

Хоча M270 це назва комплексу, який включає пускову, транспорту та команду машину, нижче приводимо ТТХ лише пускової, яка має індекс M993.

  • Екіпаж: 3 людини
  • Маса споряджена: 24 756 кг (Британська пускова важче через додаткове бронювання)
  • Двигун: турбований дизель на 500 л.
  • Максимальна швидкість: 64 км / год
  • Кількість ракет у залпі: до 12
  • Час перезарядки: 3 хвилини