На окупованих територіях жвнок агітують до вступу в лави армії РФ / фото ua.depositphotos.com

На окупованій частині України жінок агітують до вступу у загарбницьке військо РФ. Про це під час брифінгу у медіацентрі "Україна – Одеса" розповіла адвокатка, директорка громадської організації "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

За її словами, на тимчасово окупованих територіях України мають місце факти закриття підприємств. Зокрема, нещодавно було закрито гірничопромисловий комплекс – збагачувальну фабрику "Комендантська", яка розташована у Луганській області. За даними Ястребової, до окупації – до 2014 року – це підприємство було таким, що процвітає.

"Воно спеціалізувалося на збагаченні вугілля - з гірської маси вироблялося чисте вугілля, після чого його в готовому вигляді відправляли на теплоелектростанції. На цьому підприємстві працювали переважно жінки, які наразі залишилися без роботи. Наразі на питання жінок "де нам тепер працювати?", окупанти відповідають, щоб вони вирощували аграрну продукцію", – розповіла Ястребова.

Відео дня

Окрім того, за її словами, окупанти використовують безпорадний стан безробітних жінок та пропонують мобілізуватися, щоб йти на війну проти України.

"Саме цим вони й займаються наразі, бо зараз у навчальних закладах, на підприємствах, у друкованих ЗМІ розпочалася агітаційна кампанія з можливої мобілізації жінок на окупованих територіях України. Бо жінки для окупантів – джерело протестного потенціалу… У жінок зараз забрали все: забрали дітей, забрали чоловіків, і тепер вони проводять агітацію, щоб вони добровільно йшли на фронт, вступали в ряди окупаційної армії Російської Федерації", – каже адвокатка.

Ситуація на окупованих територіях

Як повідомляв УНІАН, на окупованій Луганщині, у місті Антрацит колишній в'язень, бойовик загону "Шторм Z" вбив доньку місцевого вчителя. Окупаційна влада об’явила його у розшук, але лише за дезертирство.

Крім того, за даними правозахисників, на окупованих територіях почастішали випадки ґвалтування та вбивства українських жінок. Зокрема, на Луганщині та Донеччині порівняно з 2021 роком кількість зґвалтувань зросло на 84%. Так, з початку 2023 року там зареєстровано понад 210 таких випадків.

Вас також можуть зацікавити новини: