Острів Зміїний стратегічно важливий для Росії / фото President.gov.ua

Острів Зміїний є стратегічно важливим світовим пунктом, який дозволяє Росії створювати глобальні проблеми.

Таку думку висловив український військовий експерт, полковник Сергій Грабський в інтерв'ю РБК-Україна.

"Якщо взяти географічну карту, ви побачите, що буквально повз острів Зміїний проходять морські комунікації, морські торгові шляхи від Одеси до Босфору і далі до Середземного моря, – зазначив експерт. – Острів Зміїний – це клаптик суші в Чорному морі, який розташований навпроти гирла Дунаю. Розміщення на цьому острові засобів радіотехнічної або радіоелектронної розвідки дозволяє росіянам вести спостереження за територією Румунії, де вже розташовані американські підрозділи. Тобто вони можуть вести розвідку і знімати все, що стосується і американських, і румунських військ на території Румунії".

За словами Грабського, розгортання на острові засобів протиповітряної оборони РФ покращує становище їхнього флоту в цій операційній зоні, а розміщення на острові ракетних засобів дозволить Росії контролювати всю морську комунікацію в тому районі та знищувати всі кораблі.

"Для чого їм це потрібно? На сьогодні ціни на продовольство в країнах Середземномор'я, які залежали від нашого експорту – Туніс, Ліван, Алжир та інші – зросли вже на 20%. Блокуючи наші морські торговельні шляхи та перевезення вантажів, Росія вже сьогодні міжнародним продовольчим тероризмом впливає на кілька країн. Тобто це стає глобальною світовою загрозою, про що вже говорять на найвищому політичному рівні. Ці поставки Росією награбованого в Україні зерна до Сирії також можуть бути використані нею як інструмент ведення гібридної війни", – зазначив Грабський.

Нагадаємо, за даними української військової розвідки, Росія хоче закріпитися на острові Зміїний, щоб домінувати в частині Чорного моря.

Вас також можуть зацікавити новини: