Пентагон / REUTERS

Пентагон припинив поставку Туреччині устаткування для літака F-35, через рішення країни купити російський зенітно-ракетний комплекс С-400.

Читайте такожFinancial Times: Туреччина може лишитися без F-35 через впертість щодо С-400

Цей крок став першим конкретним заходом з блокування поставок країні НАТО, через плани Анкари придбати російську ракетну систему, повідомляє Reuters. "До того, як Туреччина прийме однозначне рішення щодо С-400, поставки та діяльність, пов'язані з забезпеченням операційних можливостей турецького F-35, були призупинені, водночас, діалог з Туреччиною з цих важливих питань триває", - заявив лейтенант Майк Ендрюс.

Відео дня

"США продовжують попереджати Туреччину про негативні наслідки анонсованої закупівлі С-400. Ми також чітко заявили, що це придбання несумісне з F-35 і наражає на ризики участь Туреччини в програмі F-35", - сказав Ендрюс.

В програмі F-35 брало участь дванадцять країн. Туреччина - не просто покупець F-35, а країна-партнер створення цього проекту, пише The Washington Examiner. Дев'ять країн брали участь в розробці літака, включаючи США, Туреччину, Великобританію, Італію, Нідерланди, Канаду, Австралію, Данію та Норвегію. Всі ці країни, крім Канади, Данії та Туреччини, вже отримують поставки F-35.