F-35 / REUTERS

Американський F-35 був розроблений в рамках програми Joint Strike Fighter. Це найдорожча система озброєння всіх часів і винищувач, мета якого провести справжню революцію в тому, як ведуться бої в небі.

Але Туреччина, будучи союзником США в рамках НАТО, здається, збирається дозволити Росії знищити програму зсередини, пише Business Insider, нагадуючи, що Анкара бере участь в програмі щодо F-35 в якості партнера. Але вона збирається використовувати західний винищувач одночасно з російською системою ППО С-400.

Експерти сказали виданню, що проникнення Росії в повітряну оборону НАТО, даючи їй детальний огляд F-35, буде шокуючим ударом для військової безпеки. Американські урядовці намагалися заборонити США продавати Туреччині винищувачі нового покоління. Але насправді у неї вже є два літаки. При цьому, в Анкарі угоду про покупку російських С-400 називають доконаним фактом.

Відео дня

Читайте такожDefense News: США продадуть Туреччині ракети Patriot, попри конфлікт через С-400

Вчора командувач військ США в Європі генерал Кертіс Скапарротті сказав Комітету Сенату з питань Збройних сил, що ситуація настільки ж погана, як здається.

«Моєю найкращою військовою порадою буде те, що ми не повинні дозволяти літати чи працювати з F-35 союзнику, який використовує російські системи, а особливо системи протиповітряної оборони», - сказав він.

«С-400 дозволяє краще вивчити можливості F-35, і це не піде на користь коаліції», - сказав командир союзних військово-повітряних сил НАТО генерал Тод Волтерс.

Він пояснив, що альянс особливо тривожить те, «як довго, тісно і близько» F-35 буде працювати з С-400.

«Все це потребує з’ясування. Але вже зараз ми добре знаємо, що це виклик», - додав Волтерс.

Відставний генерал ВПС США Девід Дептула сказав Business Insider, що країни НАТО не хочуть, щоб на їхній території й в їхній оборонній мережі працювали будь-які російські системи. Оскільки це може призвести до витоку технологій і підриву переваг F-35 над російськими С-400.

Читайте такожВМС США прийняли винищувачі F-35C на озброєння

Росія навряд чи просто продасть Туреччині радари, пускові установки й ракети, а потім піде собі геть. Вона буде також проводити тренування і забезпечувати активну підтримку. Таким чином, Москва може отримати доступ до системи протиповітряної оборони НАТО, а також вивчити можливості F-35.

Видання нагадує, що НАТО як військовий альянс був сформований для стримування Кремля. І якщо Росія зараз отримає інформацію про його ППО, це буде означати поразку у вимірі головної мети західної військової організації. Це також може звести нанівець найдорожчу в історії систему озброєння.