Одним з найбільш секретних видів техніки, які змогли побачити глядачі параду в Пекіні, став новітній ударний безпілотний літальний апарат «Лицзянь».

Як передає агентство ТАСС, він виконаний із застосуванням технології «Стелс»: вона дозволяє значно знизити помітність в радіолокаційних системах. Безпілотник розроблявся десять років, а перший пробний політ здійснив у 2013 році.

Читайте такожКитай спустивши на воду найпотужніший у своїй історії десантний корабель

Передбачається, що «Лицзянь» може використовуватися для дальньої розвідки і перехоплення, при цьому більшість його характеристик залишаються невідомими. Крім того, в ході військового параду на честь 70-річчя КНР була показана новітня міжконтинентальна балістична ракета.

На думку експертів, її головна частина може мати в собі від 10 до 12 ядерних блоків індивідуального наведення, а дальність польоту досягати 14 тисяч км. Також серед розробок, показаних Китаєм вперше, – надзвукова крилата ракета CJ-100 і ракета-носій з гіперзвуковим глайдером.

Військовий парад у Пекіні став найбільшим за всю історію Китаю: у ньому взяли участь 15 тисяч військовослужбовців, 160 бойових літаків і 580 одиниць бойової техніки. Після цього відбулася демонстрація, до якої було залучено понад 100 тисяч осіб.