Туреччина випробовує С-400 на винищувачах F-16 / Фото: Міністерство оборони Росії

Туреччина почала випробовувати нещодавно придбані російські системи ППО, використовуючи в якості тренувальних мішеней винищувачі, вироблені в США.

У Вашингтоні бояться, що системи С-400 можуть допомогти Кремлю зібрати розвідувальні дані про західні військові можливості. А поява такої російської зброї у Туреччини спричинила кризу всередині НАТО, — пише The Times. Відносини західного оборонного альянсу з Росією все частіше заходять у глухий кут в дусі Холодної війни. Тож поява російської зброї в одного з союзників по НАТО викликає у всіх тривогу.

Москва заявила, що сподівається продати другу партію С-400 Туреччині вже наступного року.

Відео дня

«Ми сподіваємося, що в першій половині 2020 року ми підпишемо контрактні документи», - сказав голова російської компанії «Рособоронекспорт» Олександр Міхеєв.

Читайте такожDefense News: Туреччина позбавила доступу до F-35 цілий регіон, коли купила С-400

The Times пише, що на нечітких кадрах, показаних турецьким телебаченням, видно, як обертаються радари С-400. Неподалік Анкари почалися перші випробування російських систем, під час яких в ролі тренувальних цілей використовувалися винищувачі F-16, які стоять на озброєння ВПС Туреччини от вже 32 роки. У свою чергу, влада Анкари попередила місцевих жителів, що впродовж двох днів над містом досить низько будуть літати F-16 й інша авіатехніка.

Видання нагадує, що Туреччина отримала С-400 в липні після майже трьох років переговорів. Після того, як Росія доставила зброю, США добилися виключення турецької сторони з програми випуску стелс-винищувачів нового покоління F-35. У Вашингтоні боялися, що одночасне використання російської системи з передовими американськими літаками може допомогти Москві отримати інформацію про новітні західні технології.

Читайте такожStratfor: Ракети С-400 не такі грізні, як про них говорять

The Times допускає, що використання F-16 в якості мішеней для С-400 може знову поставити Туреччину під загрозу запровадження санкцій. Досі Анкарі вдавалося їх уникнути завдяки залаштунковій дипломатії й особистій дружбі Раджепа Таїпа Ердогана з Дональдом Трампом.