Поки що ЗСУ не мають на озброєнні ЗРК власного українського виробництва / фото Генеральний штаб ЗСУ

В Міноборони запевнили, Україна зосередить зусилля на виробництві власного зенітно-ракетного комплексу "Корал". Видання РБК-Україна зібрало розрізнену інформацію про цей маловідомий неспеціалістам ЗРК, аби отримати більш-менш чітке уявлення про нього.

Відомо, що розробку ЗРК "Корал" почало українське конструкторське бюро "Луч" у 2016 році. Публічно макет керованої зенітної ракети комплексу "Корал" вперше показали публіці у 2021 році серед низки інших розробок цього підприємства.

Як розповідав тоді гендиректор ДККБ "Луч" Олег Коростельов, зенітна ракета "Корала" зможе літати на відстань до 40 кілометрів при загальній вазі у 300 кг, з яких 25 кг – бойова частина. Практична "стеля" висоти зазначена у 10 кілометрів.

Відео дня

Планувалося, що "Корал" стане універсальним комплексом, який можна буде монтувати і на сухопутну, і на морську платформу, і навіть чіпляти на літаки для пусків в режимі "повітря-повітря".

Тоді ж у 2021 році повідомлялося, що "Луч" працює над цілою лінійкою зенітних ракетних комплексів. Тож ракета з дальністю польоту у 40 км – лише один з варіантів. Також у розробці були варіанти з дальністю до 10 км і до 100 км. На той момент готовність 40-кілометрової версії оцінювалася у 70%.

На полі бою "Корал" має працювати в ролі "легкого" мобільного ЗРК "малого-середнього" радіуса дії. Наприклад, він може бути "приписаний" до конкретногох об'єкту, який потребує посиленого захисту від повітряних атак – аеродрому, морського порту, важливого промислового об’єкту тощо.

Також стверджувалося, що "Корал" здатен знищувати не лише "стандартні" повітряні цілі, як от гелікоптери, літаки і БпЛА, але також балістичні ракети, що вважаються досить складними для перехоплення. Також заявлялося про здатність ракети завдавати ударів по наземним та надводним цілям.

Ситуація з поставками зброї для ЗСУ

Як писав УНІАН, поставка Україні далекобійних бомб GLSDB відкладається. За даними ЗМІ, Пентагон отримає бомби лише наприкінці грудня, після чого знадобиться кілька місяців для проведення випробувань перед тим, як зброю почнуть передавати Україні.

Також ми розповідали, що в ЄС планують зробити Україну частиною своєї оборонної промисловості. Європейський ВПК не лише працюватиме на потреби ЗСУ, але також має налагодити співпрацю з українськими заводами.

Вас також можуть зацікавити новини: