Винищувачі F-16 можуть посилити українську авіацію / US Air Force

Чотирьох місяців для навчань пілотів ЗСУ на американських винищувачах F-16, про що раніше стверджували у США, буде недостатньо, зауважив ефірі телемарафону провідний науковий співробітник державного музею авіації Валерій Романенко. Водночас інший експерт Йоганнес Арльт у коментарі DW припустив, що для освоєння F-16 замало буде і півроку. 

"Опанувати літак - це не літати у ньому, як турист, а воювати. До просто вміння літати на цьому літаку потрібні професійні навички користування його системами озброєння, а також опанування його тактики у застосуванні. Причому тактики не лише одиночного літака, але й у групі, в парі... у складі ескадрильї,  а також виконання тактичних прийомів у різного роду операціях", - пояснив Романенко. 

Він додав, що "чотири місяці", про які писала західна преса, треба розділяти: "Чотири місяці - це навчитися літати на літаку. І там купа обмежень: без бойового застосування, без вищого пілотажу, без користування озброєнням, без дозаправки та іншого".

Відео дня

Він зауважив, що термін освоєння літаків нашими Повітряними силами може скласти 6 місяців, "щоб ми отримали льотчика приблизно на третій клас для виконання бойових завдань у простих метеорологічних умовах".

"Опанувати літак можна за чотири місяці, плюс місяць тактичної підготовки, плюс місяць бойової підготовки, плюс ще місяць, якщо хочемо (навчитися - УНІАН) проривати протиповітряну оборону, курс вищого пілотажу. Тобто, ми маємо опановувати цей літак поступово", - зазначив Романенко.

В той же час військовий експерт Йоганнес Арльт уточнив, що за півроку ЗСУ "зможуть, якщо можна так висловитися, підняти літак у повітря". У такий короткий термін, вважає він, неможливо "повністю засвоїти цю систему".

Однак найбільші складнощі чекатимуть в обслуговуванні цих винищувачів: "Бачу велику проблему у навчанні технічного персоналу, якому переважно потрібна багаторічна підготовка і, насамперед, їм буде бракувати досвіду, щоби по-справжньому ремонтувати ці літаки".

F-16 для України - головні новини

Після багатомісячних вагань США та союзники нарешті погодились поставити Україні бойову авіацію, зокрема йдеться про винищувачі F-16. 

До ініціативи Британії, яка першою заявила про готовність просувати "коаліцію винищувачів", вже приєдналися Нідерланди, Данія та Бельгія. Обмірковує рішення й Норвегія.  

Втім, спершу українські пілоти повинні засвоїти керування F-16, у чому, зокрема, допоможе Лондон - влітку у Британії стартує перший етап навчань льотчиків ЗСУ на різних типах літаків.

Як зазначив радник Байдена Джейк Салліван, терміни поставки F-16 безпосередньо будуть залежати від термінів навчань українських екіпажів. Але достеменно відомо, що F-16 не братимуть участі у контрнаступі ЗСУ, що насувається.

Водночас у США напередодні допускали, що навчання одного українського пілота на F-16 може зайняти всього 4 місяці, а не 14 місяців, як думав раніше Пентагон. Про це, зокрема, свідчать і результати двотижневого тестування льотчиків ЗСУ у Сполучених Штатах.

Вас також можуть зацікавити новини: