Світан розповів про переваги оновлених винищувачів F-16, які готується передати Україні Норвегія / фото Getty Images

Норвегія передасть Україні оновлені винищувачі F-16. Про переваги цих бортів розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

В ефірі "24 каналу" він наголосив, що всі базові F-16 приблизно однакові – від Block 20 до Block 70/72. Існують різні модифікації двигунів та систем управління, але по суті це приблизно такі ж літаки.

"Відрізняються модифікації здебільшого авіонікою. Тобто системою наведення озброєння, виявлення та управління тим озброєнням, яке новітнє, яке зараз є у Норвегії. Там є можливість приблизно до ескадрильї літаків передати нам нових, рівня блок Block 50/52", – зауважив він.

Відео дня

Зазначається, що Україна може отримати до 12 літаків Block 50/52. Світан додав, що чим новіша модифікація літака F-16, тим більше варіантів управління різними видами ракет є на винищувачі.

"Льотчик може бути інтегрований у загальну систему управління та загальну систему ППО, яка включає інформацію від літаків дальнього радіолокаційного виявлення, так званих літаючих радарів системи АВАКС та систем наземного виявлення", – пояснив експерт. 

І навіть якщо цих оновлених літаків буде небагато, вони зможуть завдавати ударів вглиб ворога та "принаймні по деяких точкових обʼєктах", сказав льотчик-інструктуор. 

"Але тут треба розуміти, що, напевно, потрібен дозвіл країн НАТО, зокрема, США на роботу по глибоких тилах ворога. Добре, що Норвегія нам дозволяє, але тільки їхнього дозволу тут буде мало", –  резюмував Світан. 

F-16 для України: останні новини

Україна чекає на обіцяні від західних партнерів багатоцільові винищувачі F-16.  Речник Повітряних сил Ілля Євлаш розповів, що вони допоможуть виконувати завдання не тільки в повітряному просторі нашої країни, а й допоможуть нашим піхотинцям, які зараз тримають оборону на сході та півдні нашої країни. Ці винищувачі як сприятимуть боротьбі із малопомітними цілями, як "шахеди" чи крилаті керовані авіаційні ракети, так і впливатимуть на авіацію ворога.

За словами Євлаша, навіть дві ескадрильї F-16 (це до 18 літаків) вже могли б суттєво вплинути на ситуацію в повітряному просторі України та протистоянні атакам ворога.

Вас також можуть зацікавити новини: