Україна отримує зброю, але замало / фото twitter Міноборони Британії

Західні партнери дають Україні відносно мало зброї через те, що вже не бояться перемоги Росії і виходу російських військ на кордони НАТО. Таку думку висловив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю "24 каналу".

Він зазначив, що партнери добре розуміють і відверто загарбницьку природу російського вторгнення, і неможливість домовитися з Володимиром Путіним. Але також вони розуміють, що Росія не має ресурсів для повноцінної війни з НАТО.

"Але вони розуміють й іншу сторону цієї справи – Україна точно не впаде. Незалежно від того скільки у нас буде зброї – Україна не впаде. Росія не переможе у війні. Росія не підійде до західних кордонів. Тож вони почувають себе вкрай комфортно", – вважає Подоляк.

Відео дня

При цьому радник голови ОП впевнений, що Захід досі має чимало ілюзій стосовно Росії. На приклад, не розуміє проблему посилення російського впливу в Африці та Азії, а також намагається отримати певні дивіденди з того, що через санкції Росії платить значно дорожче за весь імпорт, який йде із Заходу. 

"Сьогодні вони десь підсвідомо думають: з одного боку ми граємо у гру "війна в Україні"; з іншого боку ми обнулили репутацію Росії, а з третього – підвищили ціну корупційних премій, які можемо отримувати", – пояснює Подоляк.

Поставки зброї Україні

Сьогодні з’явилося інтерв’ю представника Білого дому Джона Кірбі каналу CNN, в якомі він заявив, що Україна буцімто отримала все, що просила для контрнаступу.

"У місяці, що передували контрнаступу, ми виконали всі заявки з українського списку покупок". Що важливіше, ми даємо їм інструменти та зброю, які їм потрібні для прориву цих ліній (оборони)", – сказав Кірбі.

Такі заяви американські посадовці робили і напередодні контрнаступу. Але насправді ці слова не відповідають дійсності. На приклад, Україна постійно закликає партнерів передати далекобійні ракети, що дадуть змогу знищити російську логістику. Також Україні потрібна бойова авіація, якої Захід не дає. Крім того, досить обмеженими є поставки систем ППО, танків, артилерії, інженерної військової техніки, що також істотно обмежує можливості ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: