ТАРК "Петро Великий" буде списаний після того, як завершиться ремонт його побратима "Адмірал Нахімов" / фото wikimedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що інформація про те, що важкий атомний ракетний крейсер проекту 1144 "Орлан" і тимчасовий флагман російського флоту "Петро Великий" буде списаний зі складу ВМФ підтверджується.

"Згідно з наявною інформацією, ВАРК "Петро Великий" буде списаний після того, як завершиться ремонт його побратима ТАРК "Адмірал Нахімов". Але в цій історії зі списаннями атомних крейсерів, є кілька нюансів, які лише підкреслюють ступінь кризи в російському кораблебудуванні", - написав він.

Коваленко зазначив, що з 2014 він пильно спостерігав за процесом ремонту і модернізації важкого атомного ракетного крейсера проекту 1144 "Адмірал Нахімов".

Відео дня

"Його відправили на ремонт в 1997 і він досі на ньому знаходиться. Зрозуміло, у багатьох виникає питання, а при чому тут "Петро Великий"? ВАРК "Петро Великий" є останнім кораблем пр.1144, що знаходяться в строю російського флоту. При цьому, перебуваючи в строю, він ще в 2019 році вимагав виведення на ремонт, але місце для відправки на ремонт було зайнято його калікою... колегою ВАРК "Адміралом Нахімовим", - повідомив експерт.

За його словами, згідно з планами росіян, вони мали намір відразу, після виведення з ремонту "Нахімова" загнати на верф "Петра Великого". Але це за планами, які у росіян ніколи не виконувалися. І причиною тому була нездатність Росії завершити ремонт настільки складного корабля.

"Спочатку, прес-служба "Севмаша" обіцяла здати ВАРК "Адмірал Нахімов" в 2019-му, але коли, щось пішло не так, зам-міністра оборони Росії Олексій Криворучко обіцяв здати "Нахімова" в 2022, потім заговорили про 2023-й..  Корабель потребував термінового ремонту ще 5 років тому, продовжував весь цей час залишатися в строю. Результат? Інформація про плани його списати. І це не дивно, адже якщо не змогли завершити за 26 років ремонт "Нахімова", то, що буде з "Петром", якому досі місця немає на верфі?" - зазначив Коваленко.

Російський флот - останні новини

У квітні повідомлялося, що флагман Північного флоту РФ важкий атомний ракетний крейсер "Петро Великий" можуть списати через те, що його модернізація потребує невиправдано високих витрат.

Російські пропагандистські ресурси оголосили про плани ворога завдавати ударів по Україні з новозбудованого малого ракетного корабля "Циклон". Він здатний випускати вісім ракет "Калібр", але на випробуваннях не випустив жодного снаряда.