Судан безперервно воює вже десятки років, і зброї там багато / фото wikimedia.org

Росія, ймовірно, домовляється про закупівлі зброї в африканської держави Судан. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко припускає, що Кремль запросить танки, зенітно-артилерійські комплекси С-60 та інше.

Як зазначає Коваленко, повідомлення про те, що Росія по всьому світу намагається знайти джерела поставок техніки для своєї армії, надходять уже не вперше. Дипломатичними каналами Москва раніше намагалася викуповувати зброю і техніку, поставлені країнам Азії, Африки і навіть Латинської Америки.

"Що ж до Судану, то трохи матчастини не зашкодить, щодо того, що було на озброєнні ЗС цієї країни до початку чергової громадянської війни 2023 року та що, насамперед, може запросити Росія", - зазначає експерт.

Відео дня

За його даними, у складі суданської армії була значна танкова компонента. Зокрема, Т-72 (радянського та іранського виробництва) - понад 700 одиниць, Т-54/55 (радянські та китайські аналоги) - понад 400, Тип-96 (китайський танк, який багато чого скопіював із Т-72) - 200 одиниць.

Коваленко припускає, що саме танки Москва буде запитувати насамперед. Решта номенклатури за технікою не настільки численна, як танкова.

"У суданців був явний фетиш на ОБТ (основні бойові танки - УНІАН). Але, варто відзначити велику кількість БМП-1/2 - понад 100 одиниць, що так само може увійти до списку побажань Росії. Так само РФ може зацікавити китайська 107-мм РСЗВ Тип-63, що сотнями постачалася Судану... Зенітні засоби ЗПУ-2/4 і С-60, які зараз для Росії стають актуальними як ніколи. А С-60 і зовсім отримала друге життя в рамках виробництва російських гантраків", - підкреслює аналітик.

На його думку, приблизно такий "суповий набір" Москва може запросити у Судану.

"Це хоч і не райдужна новина, але вона підкреслює той факт, що процес виснаження власних запасів, які дісталися у спадок від СРСР, змушує її несамовито шукати нових постачальників. Третій рік війни, демілітаризація і денацифікація йдуть за планом", - констатує Коваленко.

Російсько-суданські справи: що відомо

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, Росія може найближчим часом підписати угоду зі збройними силами Судану про обмін зброєю для свого логістичного хаба в Порт-Судані на Червоному морі. Повідомляється, що помічник головнокомандувача ВСС Ясір Аль-Атта 25 травня анонсував, що делегація військових незабаром вирушить у РФ, щоб укласти угоду про обмін "життєво важливого озброєння і боєприпасів". При цьому Аль-Атта описав запланований російський центр як "не зовсім військову базу".

Водночас російська сторона стверджує, що військові Судану змогли повернути собі кілька районів Хартума завдяки поставкам іранських безпілотників. Заступник міністра закордонних справ РФ і спеціальний представник президента РФ в Африці та на Близькому Сході Михайло Богданов зустрівся з главою СЗД Абдель Фаттахом аль-Бурханом і кількома іншими суданськими офіційними особами під час дводенного візиту до Судану 28 і 29 квітня.

ISW вважає, що Росія, можливо, змінить бік підтримки в громадянській війні в Судані, щоб підтримати збройні сили країни і створити свою військово-морську базу в Червоному морі.

Вас також можуть зацікавити новини: