Коваленко пояснив справжні наслідки знищення літаків А-50 для Росії / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото REUTERS

У Росії немає іншого вибору, як вивести ще один літак А-50 на бойове чергування після спецоперації ЗСУ та ГУР, заявив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі телемарафону. 

"Вони виведуть і третій і четвертий літак А-50, у них просто немає іншого вибору. Це літак дальньої радіолокаційної розвідки та спостереження, він їм необхідний. Він їм надає всю необхідну розвідувальну інформацію в повітряному просторі. Він попереджає про дії нашої тактичної авіації, про пуски ракет з нашого боку, а також допомагає збільшувати ефективність їх засобів протиповітряної оборони. Вони без цього літака не можуть воювати", – сказав Коваленко.

Він також додав, що літак допомагає зібрати всю необхідну інформацію та доповнює наведення ракет під час масованих обстрілів України. 

Відео дня

Крім того, на думку експерта, РФ буде вимушена застосовувати той самий маршрут для нового літака А-50. То ж він може знову опинитися під прицілом українських систем ППО. 

"Так, вони можуть зробити певну паузу з польотами, вони можуть навіть змінити маршрути. Але вони не можуть зробити так, аби він літав лише в повітряному просторі над Краснодарським краєм. Тому що тоді розвідувальна інформація, яку він буде отримувати, її буде недостатньо, вона буде неефективною для використання. Це їх буде змушувати повертати літаки на ті маршрути, на яких їх можна підловити. У них просто немає іншого вибору", – пояснив Коваленко. 

Збиття російського А-50 - що треба знати

В середині січня в акваторії Чорного моря впав російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Разом з ним свій останній політ здійснив і літак Іл-22.

А вже наприкінці лютого стало відомо про знищення ще одного російського літака А-50. За словами Олександра Коваленка, літаки випускалися з 1985 року, але станом на сьогодні в РФ їх виробництво відсутнє.

Як повідомив керівник ГУР Кирило Буданов, у РФ залишилося шість літаків А-50. Очільник розвідки сказав, що якщо ще один А-50 впаде - РФ доведеться припинити цілодобове чергування. 

Вас також можуть зацікавити новини: