Іран представив новий безпілотник / фото ua.depositphotos.com

Іран представив останню розробку – ударний безпілотник Shahed-191, оснащений новою мобільною системою запуску. Дальність його польоту сягає 1500 кілометрів, а максимальна швидкість – 350 кілометрів на годину.

Як зазначив в ефірі "24 каналу" військовий експерт та головний редактор Defense Express Олег Катков, цей БПЛА може мати швидкість 650 – 850 кілометрів за годину через наявність у ньому реактивного двигуна. Крім того, такі іранські розробки мають "культ карго". 

"Вони свого часу збили американський RQ-170, який виконали за технологією "Stealth" – "літаюче крило". І після того почали просто копіювати сам зовнішній вигляд цього дрону", – пояснив він.

Відео дня

За словами експерта, це є "культом карго", оскільки скопіювати зовнішній вигляд озброєння можливо, але зробити таку ж електроніку, програмне забезпечення, станцію управління доволі складно.

"Фрази щодо дальності польоту, треба розуміти, що вони залежать не від можливості безпілотника пролетіти певну відстань, а від можливості мати зв’язок з цим безпілотником", – зазначив Катков.

Так, Сполучені Штати для забезпечення дальності польоту використовують супутниковий зв’язок.

"Коли мовиться про те, що використовується наземна станція управління, то все залежить від дальності прямого зв’язку, яка становить 150 – 200 кілометрів. Це буде реальна дальність", – додав Катков.

Іранські дрони на війні в Україні

Росія застосовує іранські дрони-камікадзе Shahed для атак по українських обʼєктах інфраструктури. Найчастіше їх запускали восени 2022 року, а потім атаки супроводжувалися масованими ракетними ударами. 

Останнім часом атаки іранськими безпілотниками теж трапляються. Так, 8 березня сили протиповітряної оборони збили два безпілотники Shahed-131/136. В ніч проти 9 березня росія завдала по Україні масованого удару.

Водночас у Повітряних силах зазначають, що тактика застосування іранських дронів у війні РФ проти України дещо змінилася. Раніше їх запускали з півдня, тепер – з півночі.

Вас також можуть зацікавити новини: