Експерт пояснив, у чому проблема з поставками в Україну бронетехніки від країн Європи/ фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Військовий експерт, головний редактор Defence Express Олег Катков пояснив, у чому полягають перешкоди для передачі Україні бронетехніки від європейських країн.

"Перша проблема полягає в тому, що коли ми говоримо про європейський сегмент НАТО, то там бронетехніки, зокрема танків, не так і багато. Практика показує, та сама умовна танкова бригада на Leopard-2 попри зусилля багатьох країн сформована не була. Танків вистачило трохи більше ніж на умовні два танкові батальйони на Leopard-2", - розповів Катков в ефірі "Еспресо".

На додаток до того, зазначив експерт, темпи відновлення бронетехніки у Європі зокрема танків Leopard-2 "не вражають, від слова – взагалі".

Відео дня

За його словами, ще у квітні 2023 року Нідерланди та Данія оголосили про те, що будуть ремонтувати 11-14 танків Leopard-2 і передавати їх до Збройних Сил України.

"Буквально тиждень тому в Міноборони Нідерландів повідомили, що Rheinmetall лише от зараз закінчив капітальний ремонт цих двох машин. Такі, на жаль, реалії європейського оборонно-промислового комплексу, який він є, немає в нас іншого Rheinmetall, немає іншого німецького промислового комплексу. Все це об'єктивно є негативним фактором, який показує, що для європейських партнерів складно передавати таку оборонну техніку, як танк", - наголошує військовий експерт.

Водночас він зазначив, що до України надходять шведські бойові машини піхоти CV90 та інша бронетехніка.

"Але, коли ми говоримо про те, що вона буде передаватися із запасів, то об'єктивно треба розуміти, що в європейському сегменті НАТО немає тих самих запасів, які є у США", - підкреслив експерт.

Також, за його словами, у Штатів мають бути можливості для відновлення та капітального ремонту техніки, щоб їх передати Україні. Але через те, що США і досі не можуть узгодити допомогу Україні на 60 млрд доларів, то неможливо узгодити і постачання до України нових озброєнь.

Використання танків у війні

Як писали аналітики Forbes, за рік важких боїв з моменту отримання першого танка Leopard 2 німецького виробництва українська армія втратила, не менше 12 танків. Однак набагато більше танків Leopard 2 було пошкоджено, ніж знищено, і українці відчувають реальні проблеми з ремонтом пошкоджених танків і поверненням їх в стрій.

Сьогодні стало відомо, що Німеччина у 2024 році обіцяє Україні додаткові поставки артилерії та артилерійських боєприпасів і понад 80 танків Leopard 1. Також Україні обіцяють поставки бронетранспортерів, інженерних танків, включаючи мостоукладчики, 450 захищених машин, систем розмінування, безпілотників, радарів і систем розвідки.

Вас також можуть зацікавити новини: