Боєприпас Switchblade 600 / Фото AeroVironment

Американська компанія AeroVironment розкрила подробиці про перспективний баражуючий боєприпас Switchblade 600, збільшену версію дрона-камікадзе Switchblade

Як пише Aviation Week, новий апарат здатний перебувати в повітрі втричі довше базової версії безпілотника і оснащений бронебійною бойовою частиною. Боєприпас планується випускати в двох версіях: портативної для перенесення одним бійцем і мобільної з пусковою установкою на шість Switchblade 600 для установки на бронемашини.

Базова версія баражуючого боєприпасу Switchblade була розроблена на початку 2010-х років. Маса апарату разом з боєзарядом становить близько 2,5 кг. Після запуску безпілотник розкладає крила, включає електромотор і починає трансляцію відео на пульт управління.

Відео дня

Тривалість польоту апарату становить від 20 до 40 хвилин в залежності від того, оснащений він боєзарядом чи ні. Switchblade може здійснювати польоти на швидкості до 60 км на годину за керування оператором або самостійно за заздалегідь наміченою програмою.

Після подачі команди на підрив оператор може скасувати її. У цьому випадку Switchblade повертається на розвідувальну позицію, чекаючи нової команди нанесення удару.

Читайте такожІндія випробувала гіперзвукову балістичну ракету (фото, відео)

Згідно з проектом, Switchblade 600 розрахований на те, щоб пролетіти до 40 км за 20 хвилин. Після цього апарат здатний кружляти над ціллю ще близько 20 хвилин. Всупереч тому, що дрон-камікадзе проходить випробування з бронебійною бойовою частиною, він спочатку розробляється під різні типи корисного навантаження. Зокрема, для Switchblade 600 планується створити компактну систему радіоелектронної боротьби, здатну пригнічувати радіолокаційні станції і зв'язок противника на невеликій відстані.

Крім того, Switchblade 600 поки створений одноразовим. Це означає, що неважливо, був апарат використаний для ураження цілі чи ні, після запуску його вже неможливо підібрати і використовувати повторно. Однак розробники мають намір доопрацювати дрон-камікадзе, щоб його можна було використовувати повторно. Зокрема, для цього в апарат планується додати систему забезпечення посадки.

В середині минулого року AeroVironment і Kratos Unmanned Aerial Systems взялися до спільної розробки технології, яка дозволить великим безпілотникам запускати безліч невеликих тактичних апаратів. Розробники припускають, що безпілотник-носій, здатний розвивати велику швидкість і виконувати польоти на велику відстань, буде біля цілі випускати безліч невеликих безпілотників, які і будуть вести розвідку. При цьому сам носій буде грати роль ретранслятора сигналів - через нього будуть передаватися сигнали для управління зграї безпілотників і інформаційної видачі від тактичних дронів.

Вас можуть зацікавити схожі новини: