Роман Світан поділився цікавою інформацією щодо нічного удару по Криму / колаж УНІАН з фото "Радіо Свобода" та скріншоту

Полковник запасу Збройних сил України, військовий аналітик Роман Світан вважає, що нічний удар по Криму міг бути завданий з використанням західних ракет Storm Shadow і ATACMS.

Про це він сказав в ефірі "Київ24", відповідаючи на запитання про те, чи могли нічні вибухи в Сімферополі, Гвардійському та Джанкої в тимчасово окупованому Росією Криму бути результатом роботи ATACMS дальнього радіуса дії. "Ще в Генічеську та Маріуполі. Тобто, найімовірніше, масштабна атака, раз до Маріуполя дістали... І по материковій Україні окупованій, і по Криму українському було завдано удару", - зазначив Світан.

Він підкреслив, що йдеться про масштабний удар, щонайменше п'ять локацій. "Це могли бути ATACMS. При чому скрізь могли відпрацювати ATACMS. Щодо Джанкоя - туди дістають, у принципі, ATACMS М-39 - ті старі, які в нас були торік. Стомильні (близько 160 км, - Ред.). Там якраз десь на вильоті 165 кілометрів. А, припустимо, вже до Сімферополя, до Гвардійського - туди може дістати тільки ATACMS із дальністю 300 кілометрів", - пояснив експерт.

Відео дня

Водночас він закликав почекати офіційних підтверджень. "Швидше за все, це комплексна атака. Тобто, за допомогою і ракет типу Storm Shadow або Scalp і, зокрема, ATACMS", - сказав Світан.

У центрі уваги Крим - новини сьогодні варто прочитати

Як повідомлялося, в ніч на 30 квітня жителі Криму чули звуки вибухів. Зокрема, о 01:25 у російському інформаційному центрі з автомобільних доріг повідомили, що рух автотранспорту Кримським мостом тимчасово перекрито, а кримські Telegram-канали написали, що "голосно в Сімферополі та Джанкої". Загалом було чутно понад 10 потужних вибухів. При цьому, російські окупанти оголошували про ракетну небезпеку над півостровом.

Пізніше було заявлено, що рух автотранспорту Кримським мостом відновлено, але російська "влада" те, що відбувається, не коментувала. За повідомленням ASTRA, по військовому аеродрому в Джанкої було завдано ракетного удару, під час якого постраждали п'ять російських військовослужбовців.

Вас також можуть зацікавити новини: