Військовий експерт пояснив, коли Україна отримає американські винищувачі / фото REUTERS

Україна отримає винищувач F-15. Це станеться після того, як наші пілоти пройдуть належне навчання.

Військовий експерт Олег Жданов припускає, що перші літаки можуть надійти на службу в українську авіацію вже влітку 2023 року. Він зазначив, що це пов'язано з нюансами навчання.

"Справа в тому, що так, пілоти готуються, але це перспектива і з офіційної частини можу точно констатувати, що з 1 жовтня, коли набув чинності новий фінансовий рік в США, в американському бюджеті заклали 100 мільйонів на підготовку наших пілотів. Підготовка пілота, якщо ми говоримо про курсанта військового училища, то це десь близько трьох років. Перший курс - це теоретичні знання. Починаючи з другого курсу у них починається навчальні польоти, а 3-4 курс вже польоти на більш на бойових літаках. Ми вважаємо, що за 4 роки ми готуємо пілота, але це пілот з первинними навичками пілотування. Якщо ж ми беремо пілота підготовленого, то період перенавчання його на інший тип авіації або на іншу машину може займати від шести місяців до року", - пояснив експерт.

При цьому він запевнив, що Україна отримає винищувачі разом з пілотами.

"Перші розмови почалися десь в червні місяці про підготовку наших пілотів за кордоном, то ось десь в грудені-січні повинні з'явитися перші пілоти. Якщо курс розрахований на 11 місяців або на рік, тоді влітку наступного року ми побачимо наших пілотів за штурвалом літаків, які дадуть разом з пілотами. Можете не сумніватися, як тільки будуть готові пілоти, то відразу ж стане питання появи літака, і вони з'являться в Україні вже в нашій бойовій розмальовці, з нашими тактичними знаками на борту, з три зубом на крилах", - вказав Жданов.

Водночас він уточнив, що поки незрозуміло, як вирішиться питання фінансування літаків.

Винищувачі F-15 і F-16 в Україні - що відомо

Україна з перших днів повномасштабного вторгнення Росія просила західних парнетрів надати Сучасні винищувачі, щоб захищати небо над країною. Поки на Заході думали над проханням Києва, то українські пілоти показували неймовірну майстерність на стареньких, радянських МІГах та СУшках. Пізніше з'явилася інформація, що пілоти Повітряних сил ЗСУ пройдуть навчання на сучасних винищувачах.

У свою чергу командувач ВПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хекер заявив, що якщо Україна отримає F-16, то не раніше ніж через два-три роки.

На початку вересня видання Politico повідомило, що Київ просунувся в переговорах з США щодо літаків F-16.

Крім того, військовий льотчик-інструктор Роман Світан вважає, що винищувачі F - 15 і F-16 допомогли б ЗСУ перемогти російських окупантів до кінця поточного року.

Вас також можуть зацікавити новини: