Валерій Романенко розповів, скільки літаків залишилося в Росії / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Протягом останніх 10 днів було збито 10 літаків російських окупаційних військ. Та попри втрати, ворог має ще доволі потужний потенціал військової авіації, каже авіаційний експерт Валерій Романенко. 

"Сьогодні кількість російських військових літаків, попри втрати, не зменшується. Саме тому нам потрібні нові західні ЗРК, які допоможуть нам нівелювати перевагу РФ в авіації. Я сподіваюсь, що нам вдасться підсилити нашу систему ППО ще кількома ЗРК Patriot", – додав він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Романенко також розповів, скільки літаків ще має Росія. Зокрема Су-34, які українські захисники останнім часом збивали найчастіше, ворог має у кількості понад 100 одиниць. 

Відео дня

"Сьогодні росіяни мають 120 Су-34, які ми найактивніше збивали останнім часом. Зокрема, з 10 збитих літаків, 7 саме Су-34. Коли РФ почала вторгнення, то вони мали 140 таких літаків. Втім, за два роки війни їм вдалось побудувати ще 16 Су-34. Деякі втрати їм не вдається компенсувати. Мова йде про штурмовики Су-25, оскільки ці літаки не підлягають відновленню й не виробляються ще з радянських часів. Росіяни змогли збільшити кількість винищувачів Су-35 у порівнянні з початком війни. Повітряні сили ЗСУ збили 10 Су-35, а росіяни змогли відновити 15 таких літаків", – пояснив він.

За словами експерта, у підсумку у Повітряних сил ще чимало роботи. Він додав, що "потенціал РФ у авіаційному компоненті залишається досить потужним".

Збиття літаків РФ

За останні 10 днів українськими захисниками було знищено одразу 10 літаків противника. Серед них, зокрема, літак ДРЛВ А-50, який було збито над Азовським морем. Тільки 27 лютого Сили оборони "приземлили" два російських Су-34.

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат каже, що така кількість знищених бортів зменшить спроможності ворога. За його словами, ворог деякий час не буде використовувати свою авіацію близько до наших кордонів.

Вас також можуть зацікавити новини: