Черник зазначив, що дуже важливо, які ракети Україна отримає разом з літаками F-16 / фото ua.depositphotos.com

Україні важливо розуміти, які ракети їй нададуть разом із літаками F-16. Найкращим варіантом ракет будуть ті, які можуть бити до 900 кілометрів.

"На мій погляд, найкраща ракета, яка йде у комплектації до F-16 в режимі повітря-земля – це AGM 158 JASSM, які можуть завдавати удари до 900 кілометрів у глиб. Це дуже багато, це вся логістика та воєнна інфраструктура потрапляють під загрозу. Літак може навіть не наближатися зони ураження ворожих зенітно-ракетних комплексів. Особливо, що стосується частини Кримського півострову. Такими ракетами там можна переорати все що завгодно", – заявив у телемарафоні військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник.

Він додав, що такі ракети є тільки на американських складах. У них їх – близько 5 тисяч одиниць. Але водночас постає питання, чи готовий Білий дім поставити Україні такий тип ракет. 

Відео дня

Черник також прокоментував слова заступниці речника Пентагону Сабріни Сінгх про те, що без американської допомоги Київ постане перед вибором, за які населені пункти боротися з огляду на наявні ресурси.

"Це внутрішньо-політичний американський продукт. У стратегічному сенсі, є розуміння в обох партій, що Україні треба надавати гроші. Але ніхто не може скасувати внутрішньо-політичну кон'юнктуру, яка свелася навколо однієї людини – Трампа. Немає там ніяких національних інтересів", – сказав експерт

Втім, він все ж таки вірить, що США проголосують за виділення Україні необхідного пакету допомоги. 

"Адже найпотужніші лобісти, які існують на американському континенті, це воєнно-промисловий комплекс. Вони сильніші, ніж нафтові та газові лоббі разом узяті. Вони відчули смак величезних грошей і я думаю, вони знайдуть ключі якщо не до самого Трампа, то до його оточення, яке зможе його пригальмувати і допомога таки буде проголосована", – пояснив експерт.

F-16 для України - останні новини

Напередодні, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що коли Україна отримає західні винищувачі F-16, то матиме право завдавати ударів по військових цілях РФ і за межами країни.

За словами речника Повітряних Сил Юрія Ігната, Україна переходить на F-16 в екстреному порядку. Він сказав, що в Україні західні винищувачі очікують "якомога швидше".

За інформацією CNN, перша група українських пілотів з чотирьох осіб закінчить програму навчання на американських винищувачах F-16 до літа 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: