Турецька САУ T155 Firtina / фото wikimedia.org

ЗСУ очікують на поставку турецьких самохідних гаубиць T155 Firtina. Військовий експерт Олександр Коваленко пояснив, чому це дійсно хороша новина для України.

Він зазначив, що T155 Firtina є турецькою ліцензійною модифікацією гаубиці K9 Thunder південнокорейської розробки. Причому турецька самохідка отримала унікальну комп'ютеризовану систему управління вогнем Storm, що дозволяє автоматичне наведення ствола на ціль.

Гаубиця використовує снаряди стандартного натовського калібру 155-мм. В основному мова йде про три основних типи боєприпасу :

Відео дня
  • M107 (HE) з дальністю 18 км,
  • M549A1 (RAP/HE) з дальністю 30 км,
  • ERFB / BB з дальністю 40+ км.

"Цікавою особливістю є здатність вести вогонь протягом 15 секунд трьома пострілами поспіль, при цьому всі 3 снаряди як можуть бути зосереджені на одній цілі, так і випущеними під різними кутами ствола послідовно на дистанції від 8 до 25 км", – зазначає Коваленко.

Однак в контексті поставок Україні найголовнішою перевагою T155 Firtina експерт вважає не її тактико-технічні характеристики. Коваленко зазначив, що у Туреччини цих САУ понад 300 одиниць на озброєнні. Причому раніше вже було анонсовано плани про перехід турецької армії на нову САУ Firtina-2.

"Тобто продаж не обмежується умовою "Нам самим треба, нічого більше 3-х штук не продамо!" Загалом, хороший апарат, треба брати", - зазначив Коваленко.

Поставки іноземної зброї в Україну - останні новини

За даними журналістів, США вже цього тижня можуть схвалити постачання касетних боєприпасів для ЗСУ. Україна вже давно просила у союзників саме касетні боєприпаси, які потрібні для винищення російських окупантів в ході контрнаступу.

Також повідомляється, що багато видів військової допомоги від США, яку отримує Україна, проходить під грифом таємно. Часто Україні допомагає не Пентагон, а ЦРУ. Але Білий дім наклав певні обмеження на те, які види секретної допомоги є допустимими.

Вас також можуть зацікавити новини: