Будинок відомого екс-в'язня нацистів розмалювали антисемітськими написами / фото twitter.com/WorldJewishCong

У румунському місті Сигіт невідомі розмалювали антисемітськими графіті будинок колишнього в'язня нацистських концтаборів Освенцім і Бухенвальд Елі Візеля.

Як передає DW.com, правоохоронці почали розслідування і розшукують зловмисників. Слідчі вивчають записи камер спостереження, розташованих поблизу будинку, що перебуває під охороною як історичний пам'ятник.

Читайте такожУ центрі Одеси знову з'явилися антисемітські графіті (фото)

Відео дня

Графіті були виявлені в ніч на 3 серпня і майже відразу ж видалені за розпорядженням влади. Румунський інститут з вивчення Голокосту назвав інцидент "нападом на пам'ять не тільки Елі Візеля, але і всіх жертв Голокосту". Посольство Ізраїлю в Бухаресті засудило "безпрецедентний антисемітський акт". Всесвітній єврейський конгрес також різко засудив акт вандалізму та привітав швидкий початок розслідування.

Письменник, публіцист, лауреат Нобелівської премії миру 1986 року Елі Візель народився в Румунії в 1928 році в єврейській релігійній сім'ї. Переживши ув'язнення в нацистських концтаборах, в 1950-х роках він жив і навчався у Франції, в 1963 році перебрався до США, де викладав юдаїку в університетах Нью-Йорка і Бостона. У численних книгах, промовах та інтерв'ю він наголошував на тому, що Голокост не може бути забутим. Візель жив в Нью-Йорку і помер влітку 2016 року в віці 87 років.