REUTERS

Комуністична партія Куби пропонує переглянути конституцію країни від 1976 року. Після нещодавнього рішення парламенту, всі громадські дискусії щодо запропонованих змін почнуться в листопаді. Після цього законодавці ухвалять новий проект основного закону і винесуть його на загальнонаціональне голосування наступного року.

Запропонована версія конституції Куби частково кодифікує зміни у кубинському суспільстві, які виникли після 1991 року, коли зник СРСР, яку тривалий час був покровителем «Острова свободи». Частково документ змінить те, як країна буде функціонувати в майбутньому.

Читайте такожЄС підписав дружню угоду із Кубою

Відео дня

Про це пише Reuters, наводячи список ключових змін, запровадити які пропонує кубинська компартія.

Приміром, в новій версії конституції Куби компартія так і лишається єдиною законною політичною силою. А її проголошене право керувати кубинським народом лишиться без змін. Однак, зникне пункт, який є в старій конституції, про утопічний комунізм як мету діяльності партії. Також домінування над виробництвом і земельними ресурсами на Кубі теж лишиться за державою. Втім, основний кубинський закон буде визнавати ринок як факт економічного життя, який може бути заборонений за бажанням уряду.

Читайте такожВлада Куби вирішила легалізувати малий і середній бізнес

Також зміни передбачають появу посади прем’єр-міністра для нагляду за щоденними операціями уряду, зокрема у державній економіці. Приватний бізнес і нефермерські кооперативи включені до списку законної економічної діяльності. І це вперше. А роль спільних підприємств і інших форм іноземного інвестування оновлена в статусі і тепер вважається не вторинною, а «важливою» чи «фундаментальною». Водночас, «накопичувати» приватну власність громадянам заборонено.

До заборон дискримінації у новій версії конституції додано такою дискримінацію за гендерною ідентичністю. А шлюб тепер визначається як союз між «особами», а не «чоловіком і жінкою».