REUTERS

Європейський суд - вищий орган судової влади Євросоюзу - постановив, що ожиріння може в певних обставинах бути визнано підставою для присвоєння інвалідності, повідомляє BBC.

Таке рішення було прийнято в ході розгляду позову дитячого вихователя з Данії, який стверджував, що був звільнений через свою надмірну вагу.

Суд постановив, що в тих випадках, коли ожиріння може перешкоджати "повному і найбільш ефективному" виконанню робочих обов'язків, воно може визнаватися підставою для визнання людини інвалідом.

Відео дня

Читайте такожНа конференції ООН прийнята програма по боротьбі з голодом і ожирінням

Рішення Європейського суду є обов'язковими для виконання всіма країнами Євросоюзу.

Суд також постановив, що огрядність сама по собі не є інвалідністю, але якщо вона призводить до довгострокової нездатності здійснювати ті або інші дії, то в таких випадках мають вступати в силу положення про захист прав інвалідів.

Підставою для прийняття цього рішення стала справа Карстена Калтофта, який важить близько 160 кг. Він подав позов проти свого роботодавця, адміністрацію округу Біллунд в Данії, де він працював вихователем, доглядаючи за дітьми у відсутності батьків. Калтофт звинуватив уряд у дискримінації через своє звільнення чотири роки тому.

Читайте такожЗбитки від ожиріння виявилися порівнянними із втратами від воєн

Рішення європейського суду означає, що тепер роботодавці будуть зобов'язані враховувати індивідуальні інтереси людей, які страждають від надмірної ваги, наприклад, надаючи їм спеціальні меблі або спеціальні місця для стоянки іхніх автомашин, а також захищати їх від образ.

Але будуть і більш серйозні наслідки цього рішення. Магазини, кінотеатри та ресторани повинні будуть тепер передбачати різні заходи для полегшення життя своїх огрядних відвідувачів.

Ключовим поняттям в даному випадку є формулювання "в розумних межах". Наприклад, суд може визнати, що футбольний клуб Прем'єр-ліги має можливості створити на своєму стадіоні спеціальні місця для огрядних глядачів, а менший клуб такими можливостями не володіє.