Ілюстрація / REUTERS

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї погрожує оголосити про вихід своєї країни з багатосторонньої міжнародної угоди про іранську ядерну програму в разі, якщо ці домовленості перестануть відповідати інтересам Тегерана.

Заява Хаменеї опублікована 29 серпня на його сайті, повідомляє "Радіо свобода".

Хаменеї, зокрема, заявив, що «ядерна угода – це засіб, а не мета». Духовний лідер закликав іранських політиків перестати сподіватися, що Європа допоможе врятувати цю угоду.

Відео дня

Читайте такожСША розкритикували Євросоюз за рішення виділити Ірану 20 мільйонів доларів

Хаменеї попередив, що Тегеран відмовляється вести переговори з Вашингтоном про новий договір щодо іранської ядерної програми.

Раніше цього тижня посол США в ООН Ніккі Гейлі заявила, що Іран може здобути ядерну зброю, якщо не буде відрізаний від фінансування. У травні цього року Дональд Трамп оголосив про вихід США з ядерної угоди з Іраном і поетапне відновлення санкцій проти цієї країни.

Натомість Євросоюз підтримав договір з Іраном і заявив про розробку заходів, які дозволять ухилитися від дотримання односторонніх санкцій США. Попри це, деякі європейські компанії вирішили згорнути бізнес з Іраном через загрозу американських санкцій.