Ілюстрація / REUTERS

Реалістичні перспективи вступу західнобалканських держав в Євросоюз є умовою стабільності регіону.

Про це голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив у п'ятницю, 5 жовтня, в ході виступу перед австрійським парламентом, передає DW.com.

Якщо члени ЄС не поставляться серйозно до перспективи інтеграції Боснії і Герцеговини, Албанії, Сербії, Македонії, Чорногорії та Косово, подібне ставлення може викликати нову війну, вважає Юнкер.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Сербії просити підтримки РФ щодо ситуації в Косово

Водночас балканським країнам належить "довгий" шлях до вступу, зазначив глава Єврокомісії. За його словами, ймовірні майбутні учасники Європейського Союзу досягли прогресу, однак він "недостатньо яскраво виражений".

2025 рік, який раніше Єврокомісія назвала вірогідною датою вступу в ЄС Сербії і Чорногорії, є "найбільш раннім можливим терміном", додав Юнкер. Він закликав Євросоюз "зайнятися" балканськими державами і "допомогти, де це необхідно". Однак до вступу потенційні члени ЄС повинні вирішити всі прикордонні конфлікти один з одним, підкреслив глава Єврокомісії.

Македонія отримала статус офіційного кандидата на вступ до Євросоюзу в 2005 році, Албанія – в 2014 році. Сербія і Чорногорія, з якими ведуться переговори про вступ з 2014 і 2012 року відповідно, вважаються найбільш імовірними кандидатами на прийом в ЄС. На початку лютого Єврокомісія представила план нового широкомасштабного розширення.