Патріарх Кирило / politeka.net

Московський патріарх Кирило назвав створення Православної церкви України антиканонічною агресією Константинополя і втручанням "у внутрішнє життя Руської православної церкви на території України".

Про це він знаявив на щорічних Єпархіальних зборах міста Москви, повідомляє прес-служба РПЦ.

"На жаль, на цьому (призначення Варфоломієм екзархів, - ред.) антиканонічна агресія Константинополя не зупинилася, 11 жовтня Константинопольська Патріархія повідомила про рішення, прийняті її Синодом: надати автокефалію Українській Церкві, яка насправді про це не просила, відновити у священному сані керівників українського розколу, скасувати всі накладені на них канонічні заборони і без розбору прийняти всіх їх і їхніх послідовників у церковне спілкування ", - цитує Кирила прес-служба РПЦ.

Відео дня

Читайте такожКонстантинополь вирішив розпустити архієпархію російських церков у Західній Європі – ЗМІ

Крім цього, Кирило нагадав про інші території нібито відібрані у РПЦ: "Згадаймо 20-ті, 30-ті роки минулого століття ... Російська Церква піддавалася атеїстичним гонінням, а Константинополь робив все можливе, щоб відірвати від її живого тіла ті частини, які виявлялися в межах досяжності: Естонію, Фінляндію, Польщу, Латвію".

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять в структуру (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої розташовується за межами України в державі, яка закону визнано таким, що здійснює військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (реєстраційний номер 5309). За це рішення проголосували 240 народних депутатів з 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Згідно із законом, УПЦ МП може вибрати будь-який варіант назви, законом встановлено лише одне обмеження - церква, яка підпорядкована державі-окупантові, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.