Володимир Путін / REUTERS

Європа переживає переломні часи. Ключовий феномен 2016-го і 2017-го років продовжив домінувати і в нинішньому. Це був Brexit і Дональд Трамп. І роль цих явищ не криється не лише у їхній власній непередбачуваності і міжнародному впливу.

Справа в тому, що вони ілюструють більш широкий розвал встановленого міжнародного порядку на основі правил, пише The Times, підбиваючи підсумки року. Популісти проявили себе у багатьох формах. Найбільш яскравою з них цього року були часто насильницькі протести «жовтих жилетів» у Франції, які кинули виклик планам президента Еммануеля Макрона з реформування як власної країни, так і Євросоюзу.

Читайте такожWashington Post: США віддали Кремлю перемогу в Холодній війні

Відео дня

Видання зауважує, що за «жовтими жилетами» стоять ті ж налаштовані проти істеблішменту агресивні настрої, які дали поштовх Brexit і привели до влади Дональда Трампа у США. Однак, на думку видання, ситуація з популістами не така вже й туманна. Зрештою, Європа бачила і значно гірші часи, коли континент був розділений навпіл «залізною завісою». Зараз він значно в кращому стані. А вихід Великої Британії може допомогти ЄС навіть зміцнитися і оновитися на тлі того, як йому доводиться протистояти проти Росії, Китаю і нестабільних США.

Однак, на думку видання, найбільша загроза для Європи надходить з її окраїни – з Росії.

«Володимир Путін показав, що не лише може піднімати ставки у своєму вторгненні в Україну, коли йому захочеться. Він також випробував західні системи захисту за допомогою кібератак і втручання в справи Балкан і Балтії, не кажучи вже про вбивство опонентів», - йдеться в статті.

Читайте такожNewsweek: Росія може піти в атаку проти України на Різдво

The Times зауважує, що в 2019 році НАТО і Євросоюзу доведеться бути пильними, як ніколи, через поведінку Росії.