фото aluminiuminsider

Посли кількох країн-членів ЄС у США закликали демократів у Конгресі Сполучених Штатів підтримати рішення про скасування санкцій щодо російського виробника алюмінію "Русала" і його материнської компанії En+.

Читайте такожЦінні папери компаній російського олігарха Дерипаски впали на тлі новин про санкції

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відкритий лист голови Комітету Конгресу США із зовнішньої політики демократа Еліота Енгела і лідера демократичної меншості в Сенаті Чака Шумеру, яке датовано 4 січня, оприлюднено на сайті зовнішньополітичної служби ЄС.

Звернення до конгресменів-демократів підписали посли Австрії, Німеччини, Ірландії, Італії, Великобританії, Франції, Швеції, а також посол Євросоюзу в США.

На думку авторів листа, скасування обмежувальних заходів проти компаній En+ і "Русал" "забезпечить збереження" в Європейському Союзі комбінатів з виробництва алюмінію і робочі місця "для 75 тисяч працівників".

Раніше обидві компанії були підконтрольними російському бізнесменові Олегу Дерипасці, який опинився в санкційному списку США. Через санкції проти обох російських компаній виробники алюмінію в Європі стикаються з "суттєвими викликами", серед них і зі зростанням цін, наголошується в листі.

Ще однією метою скасування санкцій автори документа називають "збереження наявних ланцюжків" в європейській алюмінієвої галузі. Якщо цього не зробити, то європейські виробники звернуться до китайських партнерів, що тільки більше "посилить позиції" КНР в цій області.

Водночас підписанти листа підкреслюють, що Євросоюз залишається відданим зобов'язанням щодо збереження санкцій проти РФ за анексії росіянами Криму та агресії на сході України.

У листі також зазначається, що "Русал" задовольняє 20% потреб в алюмінії в Євросоюзі і 14% - у США. У той же час можливості розширення виробництва в Європі або на Близькому Сході вельми обмежені.

Також автори звернення вказали на "зміни у структурі власності та управління компаніями, які "суттєво знизять контроль" Дерипаски над ними. Такі зміни повинні "зміцнити європейську алюмінієву промисловість", стверджується в листі.

Як нагадує Deutsche Welle, 19 грудня 2018 року Міністерство фінансів США оголосило про скасування через 30 днів обмежувальних заходів відносно компаній En+, "Русал" і "Євросибенерго". Всі три російські компанії провели "суттєву реструктуризацію" і зміни в корпоративному управлінні, стверджували в міністерстві.

Також демократи в Конгресі не згодні з таким рішенням і попросили Мінфін відкласти її введення.

Разом з тим Дерипаска залишиться у списку санкцій, його активи будуть як і раніше заблоковані, підкреслив міністр фінансів США Стівен Мнучин.