Акція протесту проти переслідувань геїв і лесбійок у Чечні / фото svoboda.org

Російській ЛГБТ-мережі стало відомо про те, що з кінця грудня 2018 року в Чечні почалася нова хвиля затримань чоловіків та жінок, пов'язаних з їхньою сексуальною орієнтацією.

За інформацією Російської ЛГБТ-мережі, з кінця грудня 2018 року було затримано близько 40 осіб, принаймні двох людей вбито.

Директор програм Російської ЛГБТ-мережі Ігор Кочетков зазначає, що неможливо назвати точну кількість постраждалих: "Однак відомо, що було затримано близько 40 осіб, серед яких є як чоловіки, так і жінки. Принаймні двоє затриманих померли внаслідок тортур. Нам також відомо, що затримання проводяться співробітниками правоохоронних органів, а постраждалих незаконно утримують в Аргуні. Місцева поліція робить все можливе для того, щоб вони не могли виїхати з Республіки або згодом домагатися захисту в суді. У них відбирають документи, їм погрожують фальсифікацією кримінальних справ щодо них чи їхніх близьких, змушують підписувати порожні бланки".

Читайте такожУ Чечні катували та вбивали геїв - розслідування (18+)

За інформацією Російської ЛГБТ-мережі, початком нової хвилі переслідувань стало затримання адміністратора однієї з груп у соціальній мережі "ВКонтакте", що відбулося в кінці грудня 2018 року. У цій групі спілкуються гомосексуальні чоловіки, які живуть в республіках Північного Кавказу. За цим затриманням послідували й інші, інформацію про яких Російська ЛГБТ-мережа почала отримувати на початку січня 2019 року.

Російська влада досі не провела ефективного розслідування систематичних переслідувань (незаконних утримань, тортур, вбивств) гомосексуальних, бісексуальних і трансгендерних людей, що відбуваються в Чечні, починаючи з весни 2017 року.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року була опублікована доповідь про тяжкі порушення прав людини в Чеченській Республіці. Доповідь було підготовлено професором міжнародного права Вольфгангом Бенедек у рамках Московського механізму ОБСЄ. В ході свого розслідування автор доповіді опитував жертв, свідків, правозахисників і журналістів. Російська Федерація не дозволила експерту в'їхати в країну. Доповідь підтверджує факт систематичних масових затримань у Чечні, незаконних утримань в «секретних в'язницях» і тортур. У доповіді також констатується участь у переслідуваннях силових структур Чечні.